Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a anunțat că a avut o discuție foarte bună despre Președinția Consiliului UE cu șeful statului Klaus Iohannis, la Munchen, precizând că „UE trebuie să preia conducerea și la nivel global: avem acum o șansă unică să vorbim pe aceeași o singură voce”.

Manfred Weber si Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

„O discuție foarte bună cu președintele Klaus Iohannis despre Președinția română a Consiliului UE. Totodată, UE trebuie să preia conducerea și la nivel global: avem acum o șansă unică să vorbim pe aceeași o singură voce”, a precizat Manfred Weber într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, citează Mediafax.

La rândul său, Administrația Prezidențială a precizat că în cadrul întrevederii lui Klaus Iohannis cu Manfred Weber, care este și candidat pentru funcția de viitor președinte al Comisiei Europene, cei doi au discutat despre „principalele provocări de pe agenda Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, precum și pe viitoarele alegeri europarlamentare, din luna mai 2019”.

Președintele Iohannis l-a asigurat pe Manfred Weber că România „va continua să depună eforturi pentru a avansa agenda europeană într-o manieră consensuală și incluzivă, acționând ca mediator imparțial”, potrivit comunicatului de presă al Președinției române.

Cei doi au subliniat și importanța foarte mare pentru viitorul UE a alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Un schimb de opinii a avut loc și în legătură cu obiectivele Summitului informal de la Sibiu din 9 mai, „care va fi esențial pentru consolidarea proiectului european, și Cadrul Financiar Multianual, fiind subliniat de către cei doi interlocutori caracterul esențial al politicii de coeziune și al alocării de fonduri corespunzătoare pentru reducerea decalajului de dezvoltare dintre statele membre”, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a Conferință pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Președinției române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel și președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deține în prezent Președinția Uniunii Africane.

Șeful statului a avut întreveri bilaterale și cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, premierului Croației, Andrej Plenković și cu David Harris, președintele executiv al Comitetului Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC).