Grupul parlamentar al USR a iniţiat, cu sprijinul PNL, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Legea asupra OUG 75/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul protecţiei mediului.

Arie protejataFoto: USER UPLOADED

"Ordonanţa de Urgenţă 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 şi a schimbat legislaţia ariilor naturale protejate în sensul eliminării noţiunii de custode, îndepărtării organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor şi preluării ariilor protejate de către Agenţia Naţională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, o instituţie aflată în organizare. Legea de aplicare a OUG pune în pericol buna desfăşurare a proiectelor organizaţiilor care administrează, cu succes şi din resurse proprii, arii naturale protejate", transmite USR vineri într-un comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, sesizarea conţine o listă de argumente pentru care legea nu este constituţională şi aduce un prejudiciu naturii din România.

În opinia USR, nu se explică regimul de urgenţă al unei astfel de măsuri şi nu face obiectul unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, legea nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizaţiile neguvernamentale au fost eliminate, iar neclaritatea actului normativ pune în pericol derularea contractelor de custode până la ajungerea la termen, explică parlamentarii USR.

"În plus, legea nu aduce un argument pentru eliminarea organizaţiilor neguvernamentale din administrarea ariilor, din moment ce tot ANANP a făcut o evaluare a acestora la sfârşitul anului 2017 şi a concluzionat că fac o treabă bună şi foarte bună", se arată în comunicat.

USR mai spune că, nu în ultimul rând, dreptul fundamental la un mediu curat şi sănătos nu este respectat prin adoptarea acestei legi care creează "o stare de pericol" asupra integrităţii ariilor naturale protejate prin naşterea unui vid legislativ.

"În ciuda evidentei incapacităţi din partea ANANP să gestioneze toate ariile naturale protejate din România şi a pericolului care planează asupra proiectelor în derulare în prezent, OUG 75 a trecut de Parlament prin voinţa celor care îşi doresc să vadă parcări în locul arborilor. Specialiştii sunt trimişi la plimbare, politrucii au liber la angajări, de acum vorbim despre ariile neprotejate ale României", a declarat senatorul USR Allen Coliban, membru în Comisia pentru mediu.

La rândul său, deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia de mediu, a arătat că peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc, iar ANANP şi-a propus preluarea în bloc a ariilor, deşi este o agenţie nou-înfiinţată, fără specialişti.

"Conform liderilor PSD, ariile naturale opresc dezvoltarea României. Această ordonanţă va avea consecinţe dramatice, va da liber la distrugerea unor zone cu un potenţial fantastic", a spus Zainea, potrivit comunicatului.

Sesizarea a fost iniţiată de grupul USR şi semnată de parlamentari PNL.

Citește și:

Guvernul elimină custozii (în principal ONG-uri) din ariile naturale protejate, de care se va ocupa o Agenție cu doar 90 de angajați / ONG: Custozii țineau România fără vile în parcurile naționale

Adina Vălean: Custodele din ariile naturale protejate nu poate fi înlocuit cu statul care este cel mai prost administrator

PSD-ALDE, proiect prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale