27 de parlamentari USR au depus un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul justiției în care propun desființarea secției de anchetare a magistraților, dar și eliminarea prevederii potrivit căreia președintele României poate refuza o singură dată numirea șefilor la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Parlamentari USR protesteaza fata de Florin IordacheFoto: Hotnews

Mai exact, parlamentarii USR propun abrogarea articolului din legea privind organizarea judiciară prin care a fost înființată, în cadrul Parchetului general, secția de investigare a infracțiunilor din justiție.

De menționat, că înființarea acestui organism a fost susținută intens de PSD-ALDE și ministrul Justiției, Tudorel Toader. De asemenea, secția a chemat-o la audieri pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, suspect într-un dosar deschis la sesizarea fostului deputat Sebastian Ghiță, fugit din țară în decembrie 2016.

Parlamentarii USR mai propun eliminarea articolului din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor potrivit căruia președintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea în funcție a șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General.

De asemenea, numirile și revocările în aceste funcții trebuie să se facă cu „avizul conform” al CSM.