VIDEO Bugetul pe 2019 a fost adoptat: alocații dublate de la 1 martie, deficitul crescut la 2,76% / Dăncilă: „În doi ani de guvernare PSD-ALDE, România a cunoscut creșteri economice spectaculoase”

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2019, 8:31 Actualitate | Politic


Parlamentul
Foto: Hotnews
Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe anul 2019, cu 275 de voturi pentru și 122 împotrivă. De asemenea, și bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat cu 279 de voturi pentru și 125 împotrivă. În această dimineață, deputații au votat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.

UPDATE 12:25 Premierul Viorica Dăncilă a susținut un discurs în Parlament, lăudând performanțele economice ale guvernării PSD. „Nu poate să răspundă tuturor așteptărilor, dar este realist, de perspectivă pentru România”, a spus ea.

 • Preocuparea cea mai importantă a cetățenilor o reprezintă investițiile în infrastructură, școli
 • Vom demara în acest an proiecte de drum expres, de autostrăzi, și în Moldova și în Sud. Este absolut necesar să legăm granița de vest cu Marea Neagră și să recuperăm decalejale de dezvoltare din Moldova și din Sud
 • În acest an programele europene vor merge cu toate motoarele turate, în 2019 avem deja multe proiecte ajunse la maturitate care vor aduce mai mulți bani pentru investiții.
 • Ne vom bate pentru acești bani europeni pentru că Riomânia își dorește să fie un stat pe deplin integrat în Europa și în același timp ne dorim un tratement egal în Europa
 • Tratament egal înseamnă inclusiv acces la fonduri europene. Aceste este unul din obiectivele majore pentru acest an
 • O altă direcție importantă a investițiilor - industria de apoărare. România are șanse de a-și recâștiga poziția în acest domeniu prin revigorarea industriei de apărare
 • Celelalte două domenii prioritare sunt sănătatea și educație. Avem cea mai mare creștere din toate timpurile la Educație. Ca premier mi-am propus ca până la finalul mandatului meu toate școlile să îndeplinească condițiile de autorizare. Am datoria și ca mamă ca copiii noștri să învețe în cele mai bune condiții. Vom avea o creștere substanțială la Sănătate.
 • În doi ani de guvernare PSD-ALDE România a cunoscut creșteri economice spectaculoase care s-au reflectat în creșterea veniturilor populației
 • România va depăși pentru prima oară 1000 de miliarde de lei la PIB, cu o treime mai mult față de momentul preluării guvernării - decembrie 2016
 • Veniturile la bugetul de stat au ajuns la cel mai mare nivel din toate timpurile chiar dacă procentual gradul de colectare are o pondere mai mare în raport cu PIB.
 • În acest an va fi pentru prima dată când vom avea excendent la bugetul de pensii.
 • Le spun românilor - aveți încredere în economia națională, suntem în topul statelor cu cea mai mare dezvoltare din UE
 • Vă rog să fiți de acord cu mine că este nevoie de o colaborare între Parlament, Președinte, societate civilă.
 • Dincolo de jingniri, importante sunt proiectele și ceea ce facem pentru români
 • Cu siguranță că orice proiect este perfectibil. Respect decizia celor care vor vota din considerente politice împotriva proiectului de buget. Fac însă apel ca aceste date din buget să fie comunicate corect către cei care ne-au trimis în Parlament pentru că numai așa vom fi o societate mult mai solidară.


UPDATE 10.44 Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament, premierul intrând la ora transmiterii acestei știri în biroul președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea. Șeful Executivului va participa la plenul reunit în care va fi dat votul final la proiectul de buget pentru 2019.

De la ora 14.00, șeful Executivului va avea ședință de Guvern la Palatul Victoria.

UPDATE 10.30 Camera Deputaților a adoptat, vineri, decizional, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii.

"Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%”, se arată în amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de buget-finanțe și adoptat de Camerei Deputaților, potrivit Mediafax.

Modificarea Legii privind plafoanele a primit 182 de voturi "pentru”, iar patru parlamentari nu și-au exprimat votul.

"În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat vineri de Camera Deputaților, la articolul 3 din proiectul de lege.

Deputații din opoziție au acuzat Puterea că nu este constituțional să se suțină plata pentru alocații din deficitul bugetar.

"Ne cereți să revotăm în Camera Deputaților o lege care a primit deja votul acestei Camere. Ați întors-o la Comisia de buget, acolo i-ați dat un raport suplimentar și astăzi o întoarceți în plen. Această modificare pe care ne-o propuneți este complet neconstituțională. Este prima data când se întamplă lucrul acesta. Creați un precedent periculos. Puteți să tăiați din altă sursă de finanțare,cum ar fi pensiile speciale, astfel încât să nu modificăm aceste plafonane. Nu distrugeți regulamentul Camerei deputaților.”, a declarat liderul deputaților USR din Camera Deputaților, Raluca Prună.

"PNL a propus și a reușit sa obțină prin vot majorarea alocațiilor pentru copii. Sursa de finanțare pe care PNL a găsit-o venea dint-un excedent bugetar. Ați schimbat sursa de finanțare. Este problema dumneavoastră. Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanțare a unei construcții”, a declarant liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a transmis opoziției că regulamentul este respectat.

"V-aș ruga să citiți articolul 133 în care se precizează ce înseamnă procedura legislativă. Noi, până când președintele Camerei, sub semnătura președintelui Camerei, o lege nu se trimite președintelui României, aceasta suntem în procedură de adoptare. Atâta timp cât aceasta lege a fost adoptata miercuri la prânz, cele doua zile se implinesc astazi la prânz. Am constatat anumite neconcordanțe. Era mai bine să plece această lege către președinte și să îi solicităm să ne-o retrimită și șă o punem în concordanță cu Lege bugetului sau, așa cum am găsit soluția pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând din 1 martie, toți copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocațiile?”, a spus Opoziției Florin Iordache, care a prezidat ședința plenului Camerei.

Deputatul UDMR Odon Szabo a cerut liberalilor să voteze modificările aduse Legii bugetului, astfel încât mărirea alocațiilor să poată fi susținută din deficitul bugetar.

"Nu există niciun grup care să nu fi dat nici măcar un vot pentru acest amendament. Eu cred că trebuie consens, pentru că acea propunere nu era aplicabilă în forma respectivă. Dacă vrem să fie aplicabilă, trebuie să realizăm câteva corecții. (...) Pilda Regelui Solomon, care se certau pe un copil, a făcut ca până la urmă, cel care ținea la copil să lase copilul în viață. Stimați colegi liberali, vreți să lăsați în viață acest proiect? Atunci votați acest ceea ce urmează”, a spus deputatul UDMR.

În timpul dezbaterii, deputatul PMP Corneliu Bichineț i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu toți „oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați”.

"Am primit destul semnale de acasă că un sfert din copiii țării au plecat flămânzi și în această dimineață. Domnule, Liviu Dragnea, ați fost lovit din toate direcțiile în perioada aceata. Să știți de la un străin, nu toți oamenii care au funia la gât, sfârșesc prin a fi spânzurați. Acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discută”, a afirmat Bichineț.

În varianta adoptată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, deficitul bugetar era prevăzut la 12.708 milioane lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de buget prevede la Anexa 1 următoarele: "Plafoane nominale ale cheltuielilor totale și ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat – cheltuieli totale 337,207,6, cheltuieli de personal 102,420,1 milioane lei”.

În format adoptată, miercuri de plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege prevedea că "plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal”.

Raportul de admitere al Comisie de buget-finanțe urmează să primească votul în plenul de vineri dimineață al Camerei Deputaților, for decizional pentru proiectul de lege. După ce deputații au adoptat modificarea Legii privind plafoanele, va urma plenul reunit al Parlamentului, de la ora 10.30, în care va fi dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

Modificarea Legii privind plafoanele vine în contextul adoptării amendamentului la proiectul de buget, în plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocației de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Inițial modificarea a fost propusă de deputatul PNL Robert Sighiartău, iar sursa de finanțare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.

Vineri, proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de statambele documente vor fi supuse votului final.

Senatorii şi deputaţii a adoptat, joi, în plenul reunit, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019 şi anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.

Unul dintre amendamente, iniţiat de liberalul Robert Sighiartău, vizează majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 lei pentru a creşte alocaţiile copiilor începând cu 1 martie.

Potrivit lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.

Bugetul Serviciului de Informaţii Externe s-a diminuat, în plen, cu 30.000.000 de lei, printr-un amendament care a fost iniţial respins în Comisiile de buget-finanţe.

Senatorii şi deputaţii au adoptat în plen şi un amendament al lui Liviu Dragnea care prevede suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului "Panorama", care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului "Diabet juvenil".

De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen, printr-un amendament, cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13015 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  mda... (Vineri, 15 februarie 2019, 8:39)

  liviu_ [utilizator]

  iar programe tampite gen "sarea iodata" cu o caruta de bani.... bani taiati de unde trebuie si bugetul pentru anul in curs votat FARA dezbatere si 2 LUNI MAI TARZIU DECAT TREBUIE !!!
  si noi conducem UE.... ura ura!
 • +22 (28 voturi)    
  Multe, multe felicitari! (Vineri, 15 februarie 2019, 9:28)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Felicitarile se adreseaza celor care in decembrie 2016 au votat pedesereul!

  Este cel mai bun guvern din Precambrian incoace!

  Pna acuma, NIMENI nu s-a mai gandit la Vitamina Daddy si la diabetul juvenil!

  Nici Boc, nici Nastase, nici Pigelica!

  Nici Cuza Voda, nici Matei Basarab, nici Decebal sau Traian!

  Sa ne traiasca in veci guvernul Dracnea!
  • +17 (19 voturi)    
   Felicitari in mod deosebit (Vineri, 15 februarie 2019, 10:33)

   1_alex [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   Celor 61% care NU au fost la vot, ei au votat tot cu PSD-ul. Fara ei 'realizarea' asta era imposibila!

   Asa functioneaza mecanismul alegerilor cand nu exista prag minim de validare!

   Cei care isi anuleaza votul, sau nu merg la vot, ei bine VOTEAZA cu invingatorul. In final toata lumea voteaza fie activ fie pasiv.
   Felicitatari inca o data celor 61%, doi ani pierduti pana acum multumita voua. Poate va treziti si voi candva, pana atunci bucurati-va inca o data de rezultatul alegerii voastre!

   „Pentru ca Răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic”!!! – Edmund Burke
   • -6 (8 voturi)    
    Votul (Vineri, 15 februarie 2019, 12:58)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui 1_alex

    Votul este o datorie a cetateanului pentru ca urbea sa fie condusa de acei care sunt mai buni, dupa parerea sa. Corect?? De acord??
    De 28 de ani s-au perindat pe la putere aproape toate formatiunile politice cu exceptia celor mai noi venite pe esicher. Daca imi poti arata o formatiune politica cere sa poata scoate tara din mizeria in care a intrat (datorita neocomunistilor) primesti respectul meu. Sa nu-mi scrii ca trebuie sa incercam , trebuie sa dam credit.... si altor formatiuni noi gen USR, ca nu tine. Astia au cel mult 10 oameni competenti, dar nu au putere sa se impuna. In teritoriu sunt asa de multi PSD-isti ca nu se poate schimba ceva doar putin la virf
    • +5 (7 voturi)    
     70% din timp guvernare PSD (Vineri, 15 februarie 2019, 13:41)

     1_alex [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

     Daca esti un cetatean de bine si nu vreun propagandist PSD-ist care umbla cu "Operațiunea Scârna", sa demoralizeze si sa scarbeasca oamenii de bine sa NU mearga la vot, ca sa castige iar si iar PSD... atunci, cauta cat timp a stat PSD sub toate denumirile sale la guvernare din decembrie 89 si pana in prezent!
     Direct, sau indirect prin sustinerea si conditionarea guvernelor (Cât timp a guvernat PSD din 1989 încoace?).

     Raspuns: 70% din timp!!! Despre ce vorbim aici?

     Merg lucrurile bine in tara? Multumeste PSD-ului care guverneaza de 70% din timp.
     Nu merg lucrurile bine in tara? Multumeste tot PSD-ului care guverneaza de 70% din timp.
    • +5 (5 voturi)    
     Pompierule (Vineri, 15 februarie 2019, 13:46)

     bili_coiosu [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

     vezi ca ti-o ars capul de la prea mult gandit !Ai uitat sa zici ca "toti sunt la fel" , " sunt scarbit de clasa politica" , "toti vor sa fure" , "nimic nu se va schimba" etc .
   • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Vineri, 15 februarie 2019, 22:30)

    complet_ret [anonim] i-a raspuns lui 1_alex

 • +8 (16 voturi)    
  Propunerea lui Dragnea,sună ca dracu. (Vineri, 15 februarie 2019, 9:59)

  asavreau [utilizator]

  Asta-i bășcălie,nu-i propunere.Adică Dragnea cu Vâlcov fac bugetul și după ce acesta devine public vine și ne spune că taie de ici și de colo ca să facă niște experiențe medicale pe banii noștri și viața noastră.Totul fără nici-un studiu,nici-o recomandare medicală.Soluția ar fi,să fie dați afară toți medicii din sistemul de sănătate și să fie angajați talente native ca Dragnea.Desființăm și facultățile de medicină,zidarii putând pune dinți,analfabetele pot fi medici ginecologi,niște șmecheri din parcare pot fi puși să facă operații.
 • +8 (14 voturi)    
  Pentru Daddy si Pesedeu (Vineri, 15 februarie 2019, 10:17)

  omezu [utilizator]

  Multa Vitamina M suedeza!
 • +11 (13 voturi)    
  Hai ca puteti (Vineri, 15 februarie 2019, 10:50)

  ABBV [utilizator]

  in 6 luni ori indatoram si a doua generatie de la noi posibil in caz ca nu pleca....ori colaps financiar. Felicitari Partidului si Tovarasului mult iubit!
 • +7 (7 voturi)    
  vit. D si panarama (Vineri, 15 februarie 2019, 10:56)

  revo [utilizator]

  sunt importate de cineva anume sau produse de o firma a cuiva anume? Ca doar asa se poate explica hemoragia de la buget : banii ajung la o firma sau cateva firme ale unor hoti PSD-isti!
 • -3 (9 voturi)    
  Este bine (Vineri, 15 februarie 2019, 11:35)

  sletcu [utilizator]

  cu mai putin bani pentru SRI. Poate se va vedea asta la alegeri, printr-o sustinerea diminuata pentru anumite formatiuni politice "reformatoare" si "progresiste".
 • +4 (6 voturi)    
  Platforma (Vineri, 15 februarie 2019, 12:06)

  Morometele2 [utilizator]

  Ce se doreste sa se transmita? Ca marind alocatiile copiilor se intra in deficit? Manipulare subtila ce sa mai zic... Nu mai bine e sa se ia de la copii, spitale, pensionari si evident salariati ai statului ca doar is parazitii societatii ca sa nu "creasca" deficitul. Spoiler Alert: Deficitu va creste ca se vor mari alocatiile copiilor ca nu!
 • -5 (11 voturi)    
  Că se iau bani de la „servicii” este bine. (Vineri, 15 februarie 2019, 12:06)

  prec [utilizator]

  Nu este posibil ca o țară subdezvoltată, cu o populație ce are mentalitate de ev mediu, să aibă atâtea „servicii” și „acoperiți”. Ce fac ei pentru țară? Ce utilitate au? În fiecare an li s-a mărit bugetul dar pentru ce? Doar ca să întreținem o uriașă armată de asistați bugetari inutili și pensionari „speciali”!? Că au 80% din ce li se dă, de la buget, pentru salarii și pensii!
 • +4 (8 voturi)    
  ce nu inteleg eu (Vineri, 15 februarie 2019, 12:34)

  KayT [utilizator]

  e de ce trebuie sa taie de la bugetul nu stiu caror servicii pentru ceva care costa asa de putin ca vitamina D! Am cumparat (in Germania) o sticluta care ajunge pentru 600 de zile si care costa undeva pe la 10 euro, adica vreo 50 de centi pe luna!

  In rest, praf in ochii alegatorilor, stai linistit, Dragnea se ingrijeste de sanatatea copiilor tai.
 • +6 (8 voturi)    
  saraca prostutza (Vineri, 15 februarie 2019, 13:05)

  vali2 [utilizator]

  Aude de cresteri in jur.. cresc salariile.. creste inflatia.. creste deficitul.. si ea intelege ca asa creste economia.

  n-ai ce asteptari sa ai daca atat o duce capul. problema e ca ne reprezinta si nu creaza in exterior o imagine proasta
 • -1 (7 voturi)    
  dupa perioada neagra Basescu-Boc... (Vineri, 15 februarie 2019, 13:25)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand deficitul anual la fondul de pensii ajunsese la peste 4 miliarde de EUR!, iata ca Ro are, dupa f multi ani, excedent la fondul de pensii, mult hulitul Pilon I.
 • -1 (5 voturi)    
  Ocazia (Vineri, 15 februarie 2019, 13:33)

  Zagura [utilizator]

  Eu vad aici un joc politic parsiv: Au pus aberatii populiste in buget in ideea ca presedintele va refuza promulgarea, si sa vezi atunci tam-tam de genul "noi am vrut binele poporului, dar Iohanis este din nou impotriva! ". Deja este de notorietate ca PSD nu scapa niciun prilej
 • +1 (3 voturi)    
  Traim decenii de impliniri marete, (Vineri, 15 februarie 2019, 13:57)

  gatsby [utilizator]

  Trăim decenii de muncă și avînt,
  ...
  Pzd, Dracnea, Romania!...
 • 0 (2 voturi)    
  Mda (Luni, 18 februarie 2019, 8:59)

  Toreador [utilizator]

  Stiti ce este trist? Ca am un sentiment de dejavu foarte pronuntat. Femeia asta imi aminteste de un alt omulet care iesea la final de an si spunea ca un metru patrat de teren arabil a produs 10 tone de porumb. Desi eram destul de mic pe vremea aia (doar 13 ani) aveam totusi impresia ca omul ala chiar credea ce zice. Era senil, iar cei care erau pe langa el (inclusiv Iliescu cel Nemuritor) ii sopteau in ureche numai depasiri spectaculoase a productiei. Astazi ma uit la specimenul asta numit Veorica si incerc sa inteleg de unde dreaq scoate cifrele astea "spectaculoase". Ala avea o scuza, era senil. Dar femeia asta ???/ Ce scuze are?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by