UPDATE Amendamentele lui Dragnea privind vitamina D, programul Panorama și Diabetul juvenil adoptate. 445 milioane de lei tăiați din bugetul SRI, 50 milioane de lei de la SPP și 30 milioane de la SIE. Băsescu: Vă avertizez că veți primi bugetul înapoi în Parlament

de L.P.     HotNews.ro
Joi, 14 februarie 2019, 19:51 Actualitate | Politic


Liviu Dragnea
Foto: Facebook
Parlamentarii au adoptat joi seară cele două amendamente ale lui Liviu Dragnea care inițial au fost respinse în ședința comisiei de Buget Finanțe. Astfel toate amendamentele depuse de șeful PSD au trecut. Programul Vitamina D, Panorama, Diabetul juvenil și Markeri tumorali vor fi finanțate din banii SRI și SPP.

UPDATE 23 00 Parlamentarii au adoptat un nou amendament care diminuează bugetul SRI cu ale 295 de milioane de lei. Inițial în plen se adoptase o altă propunere dar cu sursa de finanțare Ministerul Finanțelor.
Porivit acesui nou amendament se diminuează bugetul SRI, anexa 3/31 cu suma de 295 mii lei credite bugetare și credite de angajament de la capitolul 61.01 ordine publică și siguranța națională, titlul 10 cheltuieli de personal. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe de la bugetul SRI.

După adoptarea acestuia bugetul SRI este diminuat drastic. Anterior, parlamentarii au mai tăiat alte 150 milioane lei.

UPDATE 22:00 Traian Basescu: "Vă avertizez că veți primi acest buget înapoi în Parlament. În ședința CSAT s-a dat un aviz pentru bugetele serviciilor. Guvernul nu a modificat nimic la ele dar în Parlament ați amendat și ați tăiat din bugetele acestora. Anumiți președinți nu au jucat corect. Vă avertizez domnilor că președintele, cu toată responsabilitatea, are dreptul să trimită înapoi în Parlament bugetul și, totodată, acesta poate fi contestat la Curtea Constituțională".

UPDATE 21:40 Bugetul SIE tăiat cu 30 milioane lei. Parlamentarii au adoptat un amendament care stipulează diminuarea bugetului Serviciului de Informaţii Externe cu 30 de milioane de lei.

Amendamentul, respins iniţial în ședința comisiilor de specialitate, a fost adoptat cu 204 voturi pentru şi 119 împotrivă

"Se diminuează bugetul Serviciului de Informaţii Externe, Anexa 03/32, cu suma de 30.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 'Ordine publică şi siguranţă naţională', din care 20.000 mii lei de la titlul 10 'Cheltuieli de personal' şi 10.000 mii lei de la titlul 20 'Bunuri şi servicii'. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Serviciului de Informaţii Externe", prevede amendamentul.

Primul amendament adoptat de plen cu 211 de voturi pentru și 106 împotrivă prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu suma de 295.000.000 lei pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali.
 • Sursa de finanţare indicată vizează diminuarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu suma de 295.000.000 de lei.
Al doilea amendament adoptat cu 203 voturi pentru și 119 împotrivă stipulează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu suma de 230.000.000 de lei pentru suplimentarea subvenţiei de echilibrare către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru implementarea Programului Diabet juvenil.
 • Sursa de finanţare indicată este diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, al SPP cu 50.000.000 de lei şi al Ministerului Finanţelor Publice cu 30.000.000 de lei.
Odată cu adoptarea celui de-al doilea amendament SRI pierde din bugetul alocat inițial 150 000 de milioane de lei.

Florin Roman, PNL: "Asistăm azi la o măgărie fără margini venită din partea unui coleg al nostru, domnul Liviu Dragnea. Asistăm la un joc populist și ieftin. Dacă s-ar fi interesat, domnul Dragnea ar fi aflat că în România dacă te duci la medicul de familie, vitamina D este gratuită. Ceea ce este foarte grav este că se continuă războiul. La comisia de buget finanțe, un înalt oficial a spus că Serviciul Român de Informații, în urma tăierii bugetului, nu mai poate garanta siguranța națională a României".

Pavel Popescu, deputat PNL "Atunci când alocaţi nişte sume bugetare pentru programe gen Vitamina D, aţi ajuns în punctul în care nu mai ţineţi cont nici de ceea ce numiţi voi socialism. Vreau să vă readuc aminte câteva cifre, foarte simplu (...) Lipsa vitaminei D provoacă anumite carenţe, una dintre ele este transpiraţia. (...) Probabil este specific domnului Dragnea"

Nicolae Bacalbaşa, deputat PSD "Propun să alocăm bani pentru studiul sindromului Oedip, complexul Oedip. (...) Vitamina D, totuşi, există. Sigur că sunt unii dobitoci care cred că nu există vitamine, dar există"

USR a acuzat că amendamentele semnate de Liviu Dragnea apărute în varianta finală a proiectului legii bugetului nu corespund cu cele adoptate în comisiile de specialitate.

Cristina Prună, deputat USR "Nu s-a lămurit acest fals între ce s-a votat în comisie, amendamentele domnului Dragnea şi ceea ce am primit noi astăzi în raportul final. (...) Nu am votat ceea ce a ieşit din comisie (...). Acest lucru este şi un motiv de neconstituţionalitate"

În cadrul dezbaterilor din comisia de buget finanțe, reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a transmis că bugetul, în urma scăderilor, este nesustenabil.

„Situația a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil. Din păcate, cu cifrele actuale SRI nu are nicio soluție. Am prezentat aseară cum era în prima faza bugetul instituției. Toate ca urmare a modificării legislative produse în 2018. Este o percepție eronată, generalizată în spațiul public. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activității Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plății salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plățile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obietiv care trebuie pus în funcțiune, pentru care trebuia să plătim... Ne întrebăm cum trebuie să procedăm. Securitatea cetățeanului este un element esențial și multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă și nu putem pune succesele pe masă, fără SRI Româna ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceți o analiză și să decideți care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Țara noastră este una dintre puținele țări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018 am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6000 de persoane, mai bine de jumătate erau teroriși”, a spus generalul Voinescu.Știre în curs de actualizare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12547 vizualizari

 • -23 (29 voturi)    
  Sa zburde propaganda! (Joi, 14 februarie 2019, 20:32)

  cenzuratul [utilizator]

  Ia sa vedem cum motiveaza #rezist ca mai bine ar fi mers banii astia la serviciile secrete decat la copii.
  • +12 (16 voturi)    
   Un PSD-ist fara minte, ca de obicei ! (Joi, 14 februarie 2019, 22:02)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Banii sunt dati nu ca sa fie romanii mai sanatosi, ci sa-i poata fura PSD si sa nu-i poata urmarii SRI cum fura, iar rusii sa poata spiona in voie.
   Asta e adevarul pentru idiotii care nu pricep !
   Niste tradatori si pungasi !
  • +9 (13 voturi)    
   Haha (Joi, 14 februarie 2019, 22:46)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Vezi ca restul postacilor rusi sunt la baute, te zvarcolesti singur. Mai schimba contul ca devi si mai penibil. Gen rus prost chiar si treaz.
  • +9 (11 voturi)    
   @cenzuratul (Vineri, 15 februarie 2019, 1:22)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Ii ai pe rusi in coaste, ai revizionismul maghiar gen 64 de comitate, ai instabilitatea geopolitica ce’ti face parul maciuca si tu distrugi parghiile de securitate interna si externa ai tarii. Bai! Voi meritati sa traiti in Siberia, hraniti o data la 3 zile de rusi !
  • +1 (1 vot)    
   propaganda de om prost (Vineri, 15 februarie 2019, 8:44)

   programatoru [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   merge prostiile astea pe la latrine, dar ce zici de draknea/sefu tau hot care nu a vrut sa dubleze alocatia la copii?
   pai suntem pe deficit de populatie, tu in mintea ta de om prost, crezi ca nu se fac copii pentru ca e greu sa-i cresti sau din cauza ca nu e vitamina D + teste prenatale?
   hai sa te vad cenzuratule
 • -16 (22 voturi)    
  Hai, ca doar sunteti spuma progresista a presei! (Joi, 14 februarie 2019, 20:40)

  cenzuratul [utilizator]

  Ati modificat din "300.000 de milioane de lei" in "150.000 de milioane de lei". Adica 150 mld lei. Va hotarati odata?
  • +1 (1 vot)    
   Hai sa te lamuresc (Vineri, 15 februarie 2019, 12:23)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui cenzuratul

   Esti ...ca noaptea !
   Acum ai inteles ?
 • +15 (21 voturi)    
  Legea lui Newton (Joi, 14 februarie 2019, 20:46)

  ipolitic [utilizator]

  Nu eu sunt in masura sa spun celor de la SRI ce pot si ce nu pot sa faca in situatia actuala, ei sunt de zece ori mai destepti ca mine. Numai atat pot sa zic, ca nu le voi reprosa nimic daca in lipsa de fonduri niste teroristi ne penetreaza si mai explodeaza cate o cripta plina cu picturi.
 • -15 (19 voturi)    
  Super veste! (Joi, 14 februarie 2019, 21:11)

  immortal [utilizator]

  Ministerul sănătății primește suplimentar 525 milioane de lei?
  WOW! Super veste!
  • +8 (12 voturi)    
   Asa e (Joi, 14 februarie 2019, 22:30)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui immortal

   Macar poate vor lua vaccinuri contra gripei ca sa nu mai moara sute de oameni datorita indiferentei CRIMINALE a Cumei Rosii si a goarnei de la Sanatate - propagandista S. Pintea (Pintea: nu scapi, vei plati pentru CRIMA,!)
 • +21 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 februarie 2019, 21:15)

  [anonim]

 • +1 (9 voturi)    
  ha ha (Joi, 14 februarie 2019, 22:01)

  mihai.popescu [utilizator]

  Deci daca 84% din bugetul sri se duce in pensii si salarii dupa cum declara purtatorul de cuvant al institutiei,astia 150 de milioane vor fi luati din aia 16% ramasi pt desfasurarea ,,activitatii,,ochiul si timpanul. Intrebarea e daca 16% din bugetul lor nu cumva e sub acesti 150 mil luati si atunci??Avem o institutie care exista ca sa-si plateasca angajatii si tinerii pensionari si nu sa desfasoare vreo activitate:))).Baieti,luati de pe la muzeu ceva tehnica de ascultare din anii 50 si lipiti urechile de pereti ca maine poimaine faceti 45 de ani si va scapa pensia de griji.Stiu ca de la general la soldat va doare in dos ca umflati luna de luna niste salarii si pensii uluitoare.La mai mult!
  • +1 (1 vot)    
   De la pensiile asistaților să ia. (Vineri, 15 februarie 2019, 7:30)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui mihai.popescu

   Și de la salarii. Că au de unde. Avem cei mai mulți inutili „acoperiți” din lume și cele mai degeaba „servicii”.
 • -1 (11 voturi)    
  Lovitura de Maestru. (Joi, 14 februarie 2019, 22:25)

  Isobar [utilizator]

  Deacapiteaza serviciile care sunt inca necontrolabile
  si banii rezultati din aceste reduceri ii dirijeaza spre firmele straine chemate sa se ocupe de sanatatea
  poporului roman.
  Fostul colaborator Dl.Ponta demasca in detaliu participarea acestor firme.
  Desintresul Dl.Dragnea pentru Serviciile necontrolabile
  este contrabalansat de interesul pentru Serviciile
  statului parallel, creat in Ministerul de Interne(bine
  alimentate din Noul Buget).
 • -1 (3 voturi)    
  SRI (Vineri, 15 februarie 2019, 8:34)

  Cosmindpg [utilizator]

  Ne poate prezenta SRI-ul un raport cu cate atentate teroriste a dejucat, cati teroristi au fost prinsi sau lichidati. Imi aduc aminte de migrantii aia care au inceput sa planga cand au aflat ca au ajuns in Romania (din greseala) !
 • +1 (1 vot)    
  Dormi rrumanule in pace (Vineri, 15 februarie 2019, 9:27)

  Zummm [utilizator]

  Securitatea lacheu te face. Cati securisti au fost condamnati din 89 pana acum ? Aud ?! Bine ca lu-ati apararea tuturor institutiilor care va calca pe cap.Armata care a tras in populatie, militia care 80% e corupta si tot asa. S-au reformat sistemele astea din temelie si nu stim noi ? Vai de cozonacul vostru


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by