​Liderul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat, marți, la Strasbourg, că, momentan, nu se va deplasa în România pentru a ajuta ALDE România în viitoarea campanie pentru alegerile europene, în condițiile în care nu l-au convins clarificările pe care i le-a adus până acum președintele ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, în privința modificărilor din justiția română.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul premier al Belgiei a fost întrebat de reporterul HotNews.ro dacă va merge în România pentru a ajuta local ALDE, condus de Tăriceanu, în campania pentru alegerile europarlamentare.

Momentan, nu mă duc în România. Sunt într-o discuție prelungită cu ALDE România despre un număr de probleme, care privesc Guvernul României, reforma codului penal și a codului de procedură penală. Așa că sunt în discuții prelungite pentru că - așa cum am spus și aici în ședința plenară cu premierul român - sunt lucruri care, în opinia noastră, nu sunt în acord cu principiile noastre și cu valorile Uniunii Europene și vom continua să-i presăm până când se vor răzgândi” - a răspuns liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, la întrebarea reporterului HotNews.ro.

De asemenea, întrebat dacă mai așteaptă de la colegul său român din ALDE Party, Călin Popescu Tăriceanu, privind modificările din justiție, liderul liberal european a răspuns: „Da. Am primit o clarificare, dar nu m-a convins și voi reveni asupra sa”.

Zilele trecute, liderii familiei politice liberale pan-europene ALDE Party s-au reunit în consiliu, la Berlin, și au cerut încă o dată partidului ALDE din România să-și clarifice poziția, ca membru al guvernării de la București, asupra implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în domeniul justiției și statului de drept.

Membrii Consiliului au discutat și despre evoluțiile din România. ALDE România a fost pus să-și larifice poziția ca membru al guvernării României asupra aplicării recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu privire la reformele din justiție și respectul față de statul de rept. A fost agreat să se facă o evaluare a stadiului implementărilor la o reuniune următoare a Consiliului ALDE” - a menționat ALDE Party, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Declarația de marți a fostului premier belgian nu este primul avertisment dat ALDE România. Și în noiembrie 2018, Verhofstadt i-a atras atenția lui Tăriceanu să nu „urmeze calea iliberală”. „Nu în numele nostru, și cu siguranță nu cu numele nostru!” - a spus liderul Grupului ALDE din Parlamentul European atunci.