Liberal-democrații europeni, reunită în weekend la Berlin, au amânat decizia privind posibila excludere din familia politică a ALDE România, pe motiv că o asemenea mutare ar putea umbri, în martie, lansarea „echipei pentru Europa”.

Tariceanu Foto: AGERPRES

Potrivit Euroactiv.com, reuniunea de la Berlin a fost marcată de dezbaterea privind partidul din România, acuzat că a încălcat principiile statului de drept. Renate Weber, eurodeputată ALDE, a respins acuzațiile potrivit cărora partidul său s-a opus adoptării tuturor recomandărilor de la Veneția. După un schimb furtunos de replici în privința acțiunii în cazul ALDE România, conducerea liberalilor europeni a decis ca problema să fie repusă în discuție cu ocazia unei reuniuni viitoare.

Președintele ALDE Europa, Hans Van Baelen, a subliniat că posibila excludere a unui membru nu va fi evocată decât după o analiză completă. El a susținut că nu dorește ca această problemă să umbrească lansarea „echipei pentru Europa”, în luna martie.

Mare parte a delegaților prezenți au susținut că situația trebuie reglată înaintea alegerilor europarlamentare din mai.

„Dacă nu ne dați răgaz să dovedim că respectăm criteriileComisiei de la Veneția, ați putea la fel de bine să ne excludeți azi”, au reacționat ALDE România, potrivit sursei citate.

Membrii ALDE Europa se tem, potrivit euractiv.com, de faptul că s-ar purea dface o paralelă între ALDE România și controversata afiliere a Fidesz-ului lui Victor Orban la PPE sau a PSD la socialiștii europeni.