Iohannis: Din negura vremurilor se ridică fantomele comunismului / Toate regimurile dictatoriale s-au putut construi fiindcă oamenii s-au uitat în altă parte sau nu au participat

de C.D.     HotNews.ro
Luni, 11 februarie 2019, 19:33 Actualitate | Politic


Iohannis, dezbatere 80east
Foto: Facebook
​Președintele Klaus Iohannis a susținut, într-o dezbatere despre comunism, că este nevoie de implicare civică a tuturor și curajul de a spune că lucrurile merg prost „până nu este prea târziu”. Șeful statului a comentat că libertatea și drepturile trebuie apărate. „Din negura vremurilor se ridică fantome (ale comunismului-n.r.), ies din colțuri”, a spus el.

„Dacă ne uităm în urmă, cam toate regimurile dictatoriale s-au putut construi fiindcă oamenii s-a uitat în altă parte sau au dat din umeri sau nu au participat. Când ar fi vrut să participe, când lucrurile erau evident greșite, a fost prea târziu. (...) Este importantă mai degrabă educația civică, ca să ridicăm vocea și să spunem ce credem înainte să fie prea tarziu”, a spus Iohannis în cadrul unei dezbateri despre comunism organizată de Funky Citizens.

Șeful statului a afirmat că românii și-au dorit libertatea, însă, uneori, „ce ai ţi se pare că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el”. „Din păcate nu e aşa, şi pentru libertatea, drepturile noastre, libertatea de exprimare, trebuie să luptăm zilnic, astfel, din negura vremurilor din depărate, se ridică fantome, şi ies din colțuri”, a spus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că perspectiva sa, ca etnic german, asupra comunismului și comuniștilor nu a fost diferită de cea a majorității. „Cam toți i-am urât pe comuniști și comunismul”, a spus Iohannis. El a comentat că pe vremea comunismului, au fost un fel de șefi care au avut avantaje și materiale, și de altă natură”, așa cum astăzi unii policieni încearcă să-și folosească poziția politică „pentru înavuțire personală”.


Declarații relevante ale șefului statului:

 • Nu doresc nimănui să retraiască ce am trăit în comunism. Ca dascăl, îmi doresc să-mi găsesc cuvintele potrivite să îi fac pe cei cărora le vorbesc să înțeleagă că a fost o greșeala fundamentală a societății, a statului și a oamenilor și că trebuie să construim un viitor în care astfel de scăpari nu mai pot fi posibile. Educația este baza societății, fără educație, ajungem pre repede și prea ușor să acceptam lucuri care nu ar trebui acceptate.
 • Dacă ne uităm în urmă, cam toate regimurile dictatoriale s-au putut construi fiindcă oamenii s-a uitat în altă parte sau au dat din umeri sau nu au participat. Când ar fi vrut să participe, când lucrurile erau evident greșite, a fost prea târziu.
 • Este importantă mai degrabă educația civică, ca să ridicăm vocea și să spunem ce credem înainte să fie prea tarziu. Nimeni nu și-a putut imagina că se poate ajunge într-o dictatură oribilă nici în Germania, nici la noi, nici în altă parte.
 • Dacă suntem activi și avem curajul să ne ridicăm și să spunem asta nu e bine... E nevoie de mult curaj pentru așa ceva și sper ca v-am convins un pic că în afară de literatură, de mate, fizică, chimie, e nevoie și de acel curaj cu care să spuneți că aici lucrurile merg prost.
 • Perspectiva mea nu a fost foarte diferită, față de perspectiva majorității. Pot să spun așa simplu: cam toți i-am urât pe comuniști și comunismul, sigur în afara celor care au fost un fel de șefi în comunism care au avut avantaje și materiale și de altă natură. ca și astăzi, unii politicieni încearcă să folosească poziția politică pentru înavuțire personală. Așa au fost și atunci. I-am urât, și nu din cauză că sunt etnic german sau sas, ci român, cetățean român, evident.
 • Când am fost tânăr, nu copil, că nu îşi dai seama, ne-am dorit foarte mult libertate, să ne exprimăm, să mergem să vedem locrui, alte ţări, să intrăm în contact cu oameni din alte părţi, să puntem spune liber ce ne dorim, să ne asociem şi să schimbăm societatea în bine şi aceste lucruri nu au fost posibile. Ne-am dorit foarte mult libertatea, şi la revoluţie, s-a auzit un singur cuvânt, libertatea.
 • Noi nu am ieşit la revoluţie să cerem bani sau pâine sau blugi sau maşini sau tv-uri, ci libertatea şi am cerut să scăpăm de comunism. Aşa s-a întâmplat şi am devenit liberi, necunoscând libertatea. Fiecare a definit-o cum a crezut, unii prin vizitarea a nenumărate locuri, alţii, dorind să înveţe să practice o meserie care îi plăcea, alţii au vrut să studieze.
 • Unii au crezut că libertatea înseamnă că poate face orice, asta a fost prost înţeleasă. Societatea, din decembrie 89 s-a construit şi este cea pe care o trăim acum, în ziua de azi, deci îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertatea, pentru că o avem.
 • Ce ai ţi se pare că este un dat pe care îl meriţi, nu trebuie să lupţi pentru el. Din păcate nu e aşa, şi pentru libertatea, drepturile noastre, libertatea de exprimare, trebuie să luptăm zilnic, astfel, din negura vremurilor, din depărtare, se ridică fantome, şi ies din colțuri
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7220 vizualizari

 • -9 (27 voturi)    
  superficial (Luni, 11 februarie 2019, 19:44)

  gpavel [utilizator]

  regimurile dictatoriale din romania nu au venit decat cu presiune si interventie straina(cel putin pana acuma),nu lipsa de interes,activism,intelegere a dus la un asemenea regim,legionarii au venit pe fondul marii crize economice,cu influenta ideologica determinanta din germania(si din pacate cu complicitatea intelectualitatii romane),dictatura regala in urma dezmembrarii unei parti insemnate din tara,100% cu determinare externa,dictatura comunista cu tancurile sovietice!
 • -11 (25 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 februarie 2019, 19:53)

  tenere [anonim]

 • -18 (28 voturi)    
  ...pai .. (Luni, 11 februarie 2019, 20:02)

  Observatore [utilizator]

  ... fatza e bronzata bine .....
 • -7 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 februarie 2019, 20:05)

  [anonim]

 • +15 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 februarie 2019, 20:15)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   Slăbiciunile activează legăturile sociale! (Luni, 11 februarie 2019, 21:08)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui

   Fără slăbiciunile oamenilor orice construcție socială se destramă. Dictatura se folosește numai de slăbiciuni pentru a-i conduce pe oameni dar nu poate dura prea mult deoarece o asemenea conducere nu reușeste să satisfacă majoritatea slăbiciunilor, puterea fiind limitată la un singur individ. Democrația asigură echilibrul, reușește să satisfacă majoritatea slăbiciunilor prin puterea mai multor indivizi.
  • +6 (8 voturi)    
   Majoritatea au fost... (Luni, 11 februarie 2019, 21:17)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui

   pasivi (si acum e cam la fel ) , o minoritate au turnat . In esenta , nu suntem neam de turnatori, dar neam de mamaligari ...da . Acum sunt multi pasivi , multi dezinformati , manipulati , intoxicati , e grav si
   fantomele alea de care vorbeste Iohannis profita .
  • +4 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 februarie 2019, 21:39)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • -2 (6 voturi)    
   mai oameni buni (Marţi, 12 februarie 2019, 9:32)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   voi faceti teoria chibritului,altii mai rau isi injura poporul,cand discutia asta nu are ce cauta aici,atat timp cat este deschisa de un las si un actor de opereta,care nu a facut decat sa se ingrijoreze,cand putea lua o atitudine mai clara si sa semneze orice rahat impins in fata de mafioti.
   cocosatul asta politic,primul turist si schior al Tarii,nu ae ce discuta istoria trecuta cand el insusi mananca la masa hotilor.
   istorie se face si acum,nu numai in trecut,insa marirea sa a scapat ocazia de a fi trecut in cartile de istorie.
  • +3 (5 voturi)    
   Ce pasivitate (Marţi, 12 februarie 2019, 9:57)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui

   domne?! Au iesit oameni sa-l voteze, foarte multi. Au stat pe la cozi inimaginabile, deci n-au intors spatele. Dar daca tu, presedinte, te-ai transformat in notar si n-ai facut altceva decat sa te opui....
   Asa arata “Romania lucrului bine facut”
   dupa primul mandat...(
   Sustinatorii domniei sale o sa zica ca nu a fost lasat, ca nu s-a putut, etc...
   Poate cineva sa numeasca o realizare a acestui USL-ist amator, pe bune?

   Altfel, da, e prezentabil, vorbeste calm, nu intra in conflicte, european ( exact cum il descria Varanul in 2012).

   Forta Ciolos!
 • +4 (6 voturi)    
  relativ (Luni, 11 februarie 2019, 20:30)

  manu144x [utilizator]

  Adevărat în mare, dar complet neadevărat în cazul comunismului în România.

  Se știe clar că alegerile au fost falsificate, și numărarea lor a fost făcută cu armata rusă încă bine mersi pe aici monitorizând alegerile.

  În cazul altor țări, alte contexte istorice da, corect, pasivitatea a dus la instalarea treptată a dictaturii.

  Dar la români nu poate fi vorba, nimeni nu i-a vrut, nici cel mai analfabet țăran din capul satului, știind că vine să-i ia puținul pământ primit după primul război.
 • +5 (7 voturi)    
  Dl Iohannis e "corect politic" si e in eroare (Luni, 11 februarie 2019, 20:32)

  animatron [utilizator]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

  Expertii vremii in psihologie au fost siguri ca doar 1-3% dintre oameni vor aplica socuri electrice unor nevinovati doar pentru ca li se ordona.

  Dl Milgram a demonstrat ca doua din trei persoane (crescute si educate in Occident) sunt gata sa participe la asemenea orori.

  A fost insultat si atacat de "colegii" sai, propaganda oficiala explica permanent ca "nazistii" (national-socialistii germani) erau singurii "rai", ceilalti erau doar niste victime.

  Mare parte a romanilor au fost pasivi dar obedienti.
  Altii chiar au participat, din convingere ideologica sau din sipmplu oportunism animal.

  Vinovatia indirecta pentru crimele comunismului (100 de milioane de morti, documentat) o poarta absolut toti cei care nu s-au ridicat impotriva barbariei.

  Vinovatia directa o poarta toti cei care au participat si profitat de sistemul lagarului comunist, precum si toti "intelectualii" stangisti din Occident care au promovat si incurajat aplicarea ideilor marxist-leniniste (cu variante staliniste si maoiste).

  Pt national-socialism a existat un Nuremberg, din pacate nu avem un echivalent si pentru judecarea crimelor comunismului.
 • +2 (6 voturi)    
  Acum înțeleg (Luni, 11 februarie 2019, 20:59)

  Observatory [utilizator]

  după comentariile și insultele aduse Președintelui , care nu a promis un mic și o bere. Pentru a fi votat .
  M-ați convins încă odată ce drag va este comunismul , este încă la putere, dar sub alta masca....se joaca cu prostimea
  Comunismul/ socialismul sau globalismul este un ideal comunist pe care îl iubiți

  Îmi pare rău , dar va meritați sorta.... am scuipat comunismul in fata și am cerut azil politic.... nici 1 % regret...

  Păcat pentru viitorul tari și al copiilor voștri , continuând distrugeți un popor....
  Pentru un mic și o bere ?
  Da, am greșit acum va da o Vitamin D !
  • 0 (2 voturi)    
   Deci eu, (Marţi, 12 februarie 2019, 16:16)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Daca-l votez pe Ciolos si-l critic pe Iohannis sunt comunist? Daca l am votat pe Nicusor Dan si nu PNL-ul sunt comunist?
   Noi astia, comunistii, nu uitam USL-ul si cum era pus in geam Iohannis de catre capitalistul Voiculescu.
   Noi astia, comunistii, nu uitam cum a semnat decretul de revocare pentru Codruta. Cum a transformat prin comoditatea lui institutia prezidentiala in notariat.
   Noi astia, comunistii, care l-am votat pe Notarul tarii pentru a nu ajunge Ponta presedinte, si nu pentru vreun merit, avem alternativa acum. Atunci n-am avut.
   Mai nuantat, ca nu toti care se opun Notarului sunt PSD-isti si asteapta mici.
 • +6 (6 voturi)    
  si aceleasi fantome nedemocratice (Marţi, 12 februarie 2019, 0:00)

  Coco Whistle [utilizator]

  fie cheama minierii, fie jandarmii, fie criminalii de rind care vor teroriza o tara intreaga. de ce mai avem servicii secrete sau mai putin secrete daca nu slujesc cetatenii si sprijina statul de drept? de ce sint unii platiti?
 • +1 (7 voturi)    
  unii au participat, si-au luat-o de la (Marţi, 12 februarie 2019, 0:23)

  __alex__ [utilizator]

  jandarmi iar Iohannis l-a decorat pe dobitocul care i-a condus pe jandarmi.
  Deci, cine critica? Vorbeste cand ar trebui sa taca si invers.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by