PNL cere din nou Guvernului să abroge "Ordonanța lăcomiei", a declarat, vineri, liderul PNL, Ludovic Orban. El a spus că liberalii au obținut un draft al raportului elaborat de Comisia Europeană privind economia României, în care experții europeni critică în termeni duri prevederile Ordonanței 114, atrăgând atenția că investițiile private ar putea fi reduse, pentru că nerealizarea proiecțiilor bugetare inițiale ale Guvernului în 2018 ar putea duce la noi taxe și impozite în acest an.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

În cadrul mecanismului din semestrul european, Comisia Europeană elaborează un raport anual privind economia fiecărei țări din Uniunea Europeană, iar liderul PNL susține că a obținut un draft al acestui raport, care are o parte consistentă referitoare la măsurile cuprinse în OUG 114.

Potrivit liderului PNL, experții europeni atrag atenția că investițiile private ar putea fi reduse, pentru că nerealizarea proiecțiilor bugetare inițiale ale Guvernului în 2018 ar putea duce la noi taxe și impozite în acest an, iar absența unui buget pentru 2019 provoacă și mai multă incertitudine și stabilitate. În privința măsurilor care se referă la Pilonul 2 de pensii, raportul face următoarele observații: "Modificările aduse Pilonului 2 de pensii fac impredictibile funcționarea fondurilor private de pensii, le vor afecta negativ rezultatele financiare și vor crește riscul ieșirii administratorilor privați de pe piață".

"PSD- ALDE au premeditat crima împotriva Pilonului 2 de pensii, distrugerea sau naționalizarea Pilonului 2 de pensii încă dinainte de a ajunge la putere. Nu le-a ieșit până astăzi pentru că, pentru a ucide Pilonul 2 de pensii, au apelat la interlopi din Craiova, din Alexandria și au simțit nevoia să angajeze asasini profesioniști, în persoana lui Vâlcov și Orlando Teodorovici. Menținerea prevederilor din OUG 114 vor duce la dispariția Pilonului 2 de pensii. Chiar dacă nicio firmă privată nu declară lucrul acesta, este evident pentru orice om care cunoaște cât de cât mecanismul funcționării acestor societăți de administrare că, practic, nicio companie nu va mai avea interes să rămână pe piața românească, să administreze fondurile de pensii. Capitalul social obligatoriu care este cerut prin intermediul OUG 114 este de unsprezece ori mai mare decât capitalul subscris astăzi", a declarat liderul PNL.

În ceea ce privește prevederile din OUG referitoare la sistemul financiar-bancar, respectiv supra taxa pe activele bancare, experții Comisiei Europene apreciază că aceste noi taxe vor avea un impact negativ major, vor afecta stabilitatea sistemului bancar și vor duce la o reducere a activității de creditare în întreaga economie, potrivit lui Orban.

De asemenea, în domeniul energiei, experții Comisiei Europene consideră că suprataxarea companiilor din sectorul energetic și din comunicații va duce la reducerea investițiilor din aceste sectoare și la amânarea investițiilor în producția de gaze de la Marea Neagră, a mai spus liderul PNL.

"PNL revine cu un mesaj categoric către Guvern: Abrogați OUG 114! Treziți-vă în ceasul al doisprezecelea și renunțați la aceste taxe aberante, la aceste taxe absurde care nu fac altceva decât să distrugă cele mai importante sectoare ale economiei românești și care riscă să ducă la dispariția creșterii economice în economia românească și la reducerea oricărei perspective de creștere a veniturilor pentru cetățenii români. În cazul în care Guvernul nu va accepta abrogarea acestei Ordonanțe, imediat după adoptarea bugetului, Partidul Național Liberal va solicita procedură de urgență pentru respingerea în Parlament a prevederii OUG 114", a adăugat Ludovic Orban.