Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, la Antena 3, că i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că vrea să dea ordonanța de urgență pe completurile de 5 și că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie și grațiere, potrivit Mediafax.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

„Am vorbit și de ordonanța de urgență și i-am zis că vreau să dau această ordonanță, că e un act de dreptate pentru toți cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie și grațiere, însă i-am explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie și grațiere și că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ținem legătura referitor la pașii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Șeful Executivului a adăugat că a discutat cu Timmermans și despre implementarea în legislația națională a directivei europene privind prezumția de nevinovăție și a celei care vizează confiscarea extinsă a averilor.

„Am vorbit despre cele două directive pe care vrem să le armonizăm. Este vorba de directiva privind prezumția de nevonovăție și cealaltă directivă referitoare la confiscarea extinsă și cred că toate aceste lucruri au arătat de fapt că modul de lucru al Guvernului s-a schimbat, lucru de altfel apreciat, că ne dorim dialogul, dar asta nu înseamnă că nu vom lupta pentru lucrurile în care credem. Iar eu sunt ferm hotărâtă să lupt pentru lucrurile în care cred românii, care sunt bune pentru România și care efectiv îi fac un act de dreptate”, a explicat premierul.

Întrebată dacă OUG privind completurile de 5 va ajunge la Comisie Europeană când va fi gata, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni din partea Executivului, Dăncilă a spus că poate suspiciunile vor mai există, însă trebuie ca Executivul să informeze asupra deciziilor pe care le ia.

„Eu cred că poate suspiciunile mai pot exista. Nu pot să știu dacă mai sunt sau nu mai sunt suspiciuni. Dar în același timp cred că trebuie să ne schimbăm modul de calcul și modul de a proceda, mai bine spus, și să informăm despre deciziile pe care le luăm, să nu luăm aceste decizii care să creeze surprindere sau suspiciuni. Deci eu am specificat faptul că sunt hotărâtă să iau această decizie. I-am spus în ce constă, că se va ridica pe site ordonanța respectivă”, a conchis Viorica Dăncilă.

Nu în ultimul rând, premierul i-a mai transmis oficialului european că dorește ca MCV să fie ridicat, deoarece este o dublă măsură, una nedreaptă.

Precizările premierul vin după ce purtătorul de cuvânt al CE, Christian Wigand a anunțat că Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că va răspunde, până la finalul acestei săptămânii scrisorii sale în care își exprima îngrijorări față de o OUG privind recursul în anulare.

Prim-ministrul român a avut o întrevedere, joi la Bruxelles, și cu președintele Consiliului European Donald Tusk care i-a transmis Vioricăi Dăncilă că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat.