PNL și USR au anunțat că susțin candidatura fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror european și îi vor îndemna pe europarlamentari să voteze în consecință. Ludovic Orban califică drept „caraghioasă” opoziția afișată de ministrul justiției Tudorel Toader și spune că, în cazul în care Kovesi va fi aleasă de Parlamentul European pentru această poziție, Toader trebuie să își dea demisia urgent.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

”Solicit ministrului Justiției, Tudorel Toader, să renunțe la eforturile de blocare a acestei proceduri și de denigrare a fostului șef al DNA și să înțeleagă faptul că această campanie pe care a declanșat-o este dăunătoare României. Este clar că patriotismul pe care îl clamează Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE nu este altceva decât o retorică de carton, goală de conținut. Postura în care s-a așezat ministrul Justiției este una caraghioasă”, spune Ludovic Orban într-un comunicat de presă remis HotNews.

Liberalul mai arată că juriul care a selectat candidații pentru postul de procuror șef, format din 12 specialiști din statele UE, știu foarte bine cum ”a fost regizat procesul de schimbare din funcție a fostei șefe DNA de către Liviu Dragnea și camarila sa”.

În cazul în care nu renunță la această opoziție și Kovesi va fi aleasă prin votul Parlamentului European, ministrul Justiției va fi obligat să-și prezinte urgent demisia întrucât va fi dovedit că s-a compromis iremediabil în văzul întregii Uniuni Europene, mai susține Orban.

Liberalii vor face campanie la nivelul Parlamentului European și a grupului Partidului Popularilor Europeni pentru a obține un vot favorabil candidaturii, vot care, potrivit sursei citate, va avea loc cel mai probabil în luna martie.

Și USR (care nu are reprezentanți în PE) va transmite europarlamentarilor și grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susținere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru postul de procuror european.

Selecția Laurei Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică, au transmis reprezentanții USR. Și PLUS a precizat că o sprijină pe fosta șefă a DNA.

Parchetul European va avea în atribuții investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora.