Vitamina D pentru toți copiii României sună pompos și este doar un mesaj politic, spune liderul deputaților UDMR Atilla Korodi, după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că bugetele serviciilor de informaţii vor fi reduse în 2019 și că "banii vor merge la copiii României“, că în privința bugetelor serviciilor speciale nu a existat transparență niciodată și că Parlamentul nu a învățat să controleze corect serviciile.

Attila KorodiFoto: Ministerul Mediului

"Când vorbim de bugetele serviciilor speciale, din păcate niciodată nu a existat o transparență. Dacă ne uităm la mecanismele/obligațiile pe care trebuiau să le îndeplinească serviciile, izvorând din protocoalele pe care le-au semnat fără a avea în vedere Constituția, legalitatea acestora, au fost încălcate cu anumite activități și costuri care nu cred că erau ale serviciilor speciale.

Și atunci, dacă nu există transparență, foarte greu putem să spunem dacă bugetul alocat acestora (Serviciilor – n.red.) este oportun, bun, just, prea mare sau prea mic. Din păcate, aceste informații nu sunt încă la dispoziția Parlamentului. Eu cred că încă Parlamentul nu a învățat să controleze corect serviciile speciale și să aibă o imagine de ansamblu corectă... Eu sper ca Comisiile de control (pentru SRI și SIE) să aibă perseverența, obiectivitatea, chiar și curajul de a face o analiză corectă și de a avea ca partenere aceste servicii în această analiză, pentru că de acolo se știe dacă este un buget just sau nu”, a declarat, la RFI, Atilla Korodi, liderul deputaților UDMR.

Liviu Dragnea a cerut duminică Guvernului să reanalizeze sumele „importante” care sunt alocate serviciilor secrete în proiectul de buget pentru anul 2019 și a avertizat la finalul ședinței conducerii PSD că, dacă acest lucru nu se va realiza la nivelul Executivului, se va face la nivelul Parlamentului, la dezbaterea proiectului.

Șeful PSD a afirmat că „sume importante de aici pot fi alocate serviciilor de sănătate” și a citat ca exemple un program național de acordare gratuită de vitamina D pentru copii - care este „tot un program de siguranță națională” - sau programe pentru diabetici.

Luni, PSD a postat pe Facebook un mesaj în care insistă să compare bugetul serviciilor secrete cu banii pentru sănătatea copiilor, susținând că acestea și-au depășit atribuțiile prevăzute de lege.