Vicepreședintele PNL al comisiei de apărare din Camera Deputaților, Ovidiu Raețchi, acuză PSD că a lăsat armata română fără conducere din cauza ambițiilor lui Liviu Dragnea, comentând astfel decizia Curții de Apel privind suspendarea decretului prezidențial de prelungire a mandatului șefului Statului Major, Bogdan Ciucă.

Ovidiu RaetchiFoto: cdep.ro

Raețchi spune că, în opinia sa, la finalizarea tuturor etapelor de judecată din justiție generalul Ciucă va rămâne în fruntea Armatei Române. ”Pentru că așa este corect procedural (ministrul Leș neoferind alternative legale de numire) și pentru că asta este firesc profesional și moral, având în vedere prestigiul generalului Ciucă în cadrul Armatei Române și printre partenerii strategici ai țării noastre”, argumentează el, într-o postare pe Facebook.

Până la finalizarea procesului în instanță însă, rămâne haosul creat de PSD, mai comentează deputatul liberal: ”În timp ce secretarul general NATO se află la București pentru discuții esențiale, militarii români află că au o conducere suspendată temporar din cauza ambițiilor lui Liviu Dragnea. Demersurile PSD pe acest subiect sunt pur și simplu de neînțeles, așa cum de neînțeles este blocarea repetată a încercărilor Armatei de a construi o capacitate de descurajare credibilă la Marea Neagră prin achiziționarea corvetelor. România are nevoie de o Armată funcțională și de o modernizare reală, nu de frământări și blocaje!”

Curtea de Apel București a decis joi suspendarea decretului prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Practic, Armata Română rămâne fără șef chiar în momentul în care secretarul general al NATO este în vizită la București.

MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.

Decizia vine chiar în momentul în care la Bucuresti este în vizită secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șeful Alianței Nord-Atlantice, și are loc Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din țările membre ale UE, în perioada 30-31 ianuarie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.