În vreme ce primarii erau primiți la Palatul Victoria de premierul Dăncilă, înaintea ședinței de Guvern, șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe Facebook, că primăriile vor primi bani așa cum au cerut. „Win-win situation pentru autoritățile locale”: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați”, a comentat el.

Dancila si DragneaFoto: Captura video

Postarea lui Dragnea:

  • Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.).
  • Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA.
  • Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte.
  • Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte.

„De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, comentează șeful PSD.