Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că "guvernul Dragnea – Dăncilă își bate de joc de comunitățile locale din prin tăierea cu 30% a bugetelor locale din impozitul pe venit pentru acest an", el acuzând executivul de faptul că "face un șantaj politic ordinar cu banii bugetelor locale".

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

"Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor să ia din nou cu japca banii plătiți de români pe impozitul pe venit din munca lor cinstită și în loc să ajungă la bugetele localităților în care trăiesc vor să-i împartă discreționar pentru propriile feude politice. Nu sunt banii primarilor ci banii cetățenilor pentru dezvoltarea comunităților lor", a afirmat Orban, citat într-un comunicat de presă.

Orban i-a acuzat pe cei din guvernarea PSD-ALDE de faptul că "au furat" peste 7 miliarde lei din bugetele locale anul trecut, prin "scamatoria fiscală" cu transferul contribuțiilor sociale și reducerea impozitului pe venit.

Liderul liberalilor i-a acuzat și pe liderii PSD și ALDE că "au mințit cu nerușinare" anul trecut că banii pierduți de primării vor fi compensați în acest an prin alocări suplimentare.

"În loc să-și respecte această promisiune, Guvernul Dragnea - Dăncilă se pregătește acum să mai dea un „tun” bugetelor locale și să mai ia o parte din banii din impozitul pe venit pentru a-i mulțumi pe baronii județeni fideli din PSD și ALDE. Cele mai afectate comunități de deciziile abuzive ale guvernului PSD – ALDE sunt administrațiile liberale care au demonstrat performanță și au generat dezvoltare economică locală, ceea ar fi dus la o creștere a încasărilor din impozitul pe venit al celor care muncesc pe raza localităților lor. Practic, prin tăierea sumelor cuvenite din impozitul pe venit pentru bugetele locale, guvernarea condusă de Dragnea și Tăriceanu pedepsește primarii liberali urmărind să-i facă dependenți de Guvern încălcând grav autonomia locală" a declarat Orban.

Acesta a avertizat și că "reducerea alocărilor bugetare pentru administrațiile locale condamnă la subdezvoltare multe orașe și comune din țară care vor fi nevoite să renunțe la proiecte locale importante de investiții și nu vor mai ajunge banii pentru servicii publice locale esențiale."

"Somăm coaliția de guvernare PSD – ALDE să respecte promisiunea din programul de guvernare de alocare a 100% din impozitul pe venit și din impozitul pe pensii de peste 2000 lei către bugetele locale. De asemenea, solicităm imperativ guvernului Dragnea – Dăncilă să respecte formula de distribuire a sumelor din impozitul pe venit cerută de primarii comunităților din România: 60% direct la bugetul localităților, 20% la bugetul județului și 20% împărțite pe formulă pentru echilibrarea bugetelor locale", a cerut Orban.