Liberalii acuză PSD că vrea să forțeze firmele să cotizeze la partid, sub amenințarea controalelor stabilite direct de la Guvern, de către Darius Vâlcov.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a declarat că prin acordul ANAF-Comisia de Prognoză, PSD „și-a creat menghina prin care să sperie și să forțeze firmele să „contribuie” la prosperitatea partidului-stat”.

Raluca Turcan:

  • Potrivit unui acord parțial secret de colaborare dintre ANAF și Comisia de Prognoză, Guvernul pregătește deja listele cu firmele private care vor fi controlate de Direcția Antifraudă. Firmele vor fi selectate după evoluția cifrei de afaceri și după criterii secrete.
  • Nu este nicio surpriză că atât într-o instituție (ANAF), cât și în cealaltă (CNSP) dăm peste același personaj – Darius Vâlcov, deoarece la ANAF și-a numit la conducere o prietenă ”apropiată”, iar Comisia de Prognoză o conduce direct, prin Secretariatul General al Guvernului.
  • Această colaborare dubioasă dintre cele două instituții ne îngrijorează în mod deosebit deoarece: Darius Vâlcov, condamnat pentru spălare de bani și trafic de influență, este cel care va face listele cu firmele ce vor fi controlate de Antifraudă.- ”Ceilalți indicatori” secreți, în baza cărora se va întocmi lista cu firmele peste care va năvăli ANAF-ul, pot fi abuzivi și ilegali.
  • Vom solicita audierea în comisiile parlamentare, a șefilor celor două instituții – ANAF și CNSP – pentru a ne explica necesitatea unui asemenea acord periculos.

La rândul său, fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a declarat că acordul dintre ANAF și Comisia de Prognoză este „o greșeală”.

Gheorghe Ialomițianu:

  • ANAF este o instituție care, prin lege, are instrumente privind riscul fiscal și colectarea veniturilor. Comisia de Prognoză nu are nicio responsabilitate în acest sens, și nici specialiști.
  • Prin această decizie se va pune în pericol stabilitatea fiscală, iar datele contribuabililor vor ajunge la o instituție la care nu au ce căuta.
  • Prin această decizie ni se confirmă că miniștrii tind să aibă un rol decorativ, mai important fiind un consilier de la Guvern. Controalele se vor decide la Guvern.
  • Când va veni vorba de răspundere însă, nu va răspunde consilierul, ci tot miniștrii vor deconta, chiar dacă rămân cu un rol decorativ.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au încheiat un acord de cooperare, potrivit unui document publicat pe site-ul Fiscului. Astfel, CNSP va identifica firme "care prezintă risc fiscal ridicat", iar ANAF va merge în control. Acordul este semnat atât de noua șefă ANAF, Mihaela Triculescu, cât și de președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu.