"Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut un credit permanent de la toţi politicienii din România şi dorim să-i oferim în continuare acest credit, însă vrem în primul rând să-i asigurăm pe români de o situaţie clară şi corectă în portofelul lor, în fiecare lună", susține deputatul PSD Valeriu Steriu. El spune că, "mai devreme sau mai târziu", Isărescu va trebui să meargă în Parlament, după ce a refuzat să vină astăzi în Comisia Economică din Senat, la invitația lui Daniel Zamfir.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Până la urmă, va trebui să ajungă domnul guvernator la Parlament, mai devreme sau mai târziu (...). Pentru un dialog, acesta este principalul obiectiv. Cred că rămâne şi BNR-ul în continuare ataşat obiectivului fundamental pe care îl are, acela de a asigura şi de a menţine stabilitatea preţurilor. Este până la urmă dorinţa tuturor, şi a politicienilor, şi de la putere, şi din opoziţie şi evident a Băncii Naţionale. Cu toţii trebuie să ne aşezăm în construcția acestui deziderat", a susținut, la RFI, deputatul PSD Valeriu Steriu.

El consideră că "BNR-ul poate interveni în foarte multe situații, pentru a oferi lichidități de lei în piață".

Întrebat dacă ar fi bine ca Mugur Isărescu să obțină un nou mandat la conducerea BNR sau dacă ar fi timpul să vină altcineva la șefia Băncii Naționale, Valeriu Steriu a răspuns că ar vrea să vadă și alte opţiuni.

"Până la ora actuală, lucrurile au fost de aproape 30 de ani într-o singură direcţie şi nu de foarte multe ori au fost încurajaţi oameni să meargă spre zona centrală, spre zona de vârf a băncii centrale. Până acum, Mugur Isărescu a avut un credit permanent de la toţi politicienii din România şi dorim să-i oferim în continuare acest credit, cu menţiunea că dorim în primul rând însă să îi asigurăm pe români de o situaţie clară şi corectă în portofelul lor, în fiecare lună", a mai spus parlamentarul PSD.

BNR nu va participa la discuția de marți din Comisia Economică din Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susținând că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de Zamfir, "care să nu plece de la un șir de fake news-uri lansate fără probe".

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR și cu declarații ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații a Consiliului Concurenței, începută în 2008 și încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naționale a României (BNR) să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzațiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare, și că nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței.