Călin Popescu Tăriceanu vrea ca reuniunea informală a Consiliului European, din mai, de la Sibiu, Klaus Iohannis să aibă „un mandat-cadru” adoptat de Parlament „care să enumere interesele naționale”.

Tariceanu Foto: AGERPRES

Punând România alături de Ungaria și Polonia, președintele Senatului afirmă că UE se află „în pragul unui nou exercițiu major de recalibrare”, invocând „o criză de legitimitate în care se adâncește Comisia Europeană”.

Summit-ul de la Sibiu, susține Tăriceanu, „va constitui un moment important de setare a discuțiilor”, și-l acuză pe Iohannis a semnat „un cec în alb din partea României”, în discursul rostit la ceremonia de semnare a noului Tratat de cooperare și integrare franco-german, de la Aachen.

„Klaus Iohannis vorbește despre „Europa din epoca lui Carol cel Mare” și „victoria consensului din relația franco-germană” întruchipată în „spiritul de la Aachen”, despre care spune că vor călăuzi întreaga Europă „pe drumul către Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019”, unde președintele României „speră” să se reconfirme consensul că „modul în care Europa se înțelege pe sine se bazează pe valori comune, fundamentale (sic!)”. În contextul campaniei sale electorale de acasă și într-o paradigmă medieval-carolingiană în relațiile europene de azi, președintele României demonstrează o înțelegere de vasal necondiționat din Estul Europei a însemnătății prezenței sale la eveniment ca reprezentant vremelnic al unei instituții a UE, dar și a importanței reprezentativității sale din perspectivă națională, în concertul european”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

„Atragem atenția președintelui că, potrivit prevederilor constituționale, reprezintă interesele naționale și angajează România prin semnarea de acorduri negociate de guvern (art. 91 din Constituție). De aceea, este important ca Parlamentul să adopte un mandat-cadru în pregătirea reprezentării României la Summitul de la Sibiu, care să enumere interesele naționale în etapa de recalibrare a UE și pe baza cărora Guvernul României să construiască alianțe pentru obținerea sprijinului necesar”, mai scrie Tăriceanu, pe Facebook.