Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan spune, referitor la ordonanța anunțată de ministrul justiției privind recursul în anulare, că Tudorel Toader îi oferă liderului PSD Liviu Dragnea garanția că va scăpa de condamnarea din Dosarul Referendumului, ceea ce este o sfidare la adresa milioanelor de români care respectă legile.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Condamnatul Dragnea a dispărut de la sfârșitul anului trecut într-un concediu prelungit. Se va întoarce din nou în spațiul public românesc imaculat. Va clama victoria în lupta sa împotriva justiției. Milioane de români care au respectat legile acestei țări sunt umiliți încă o dată. Află acum, în anul 2019, că există oameni mai presus de lege. Învață că există dreptate, dar nu pentru oricine. Văd, din ce în ce mai clar, că există oameni și supra-oameni”, a scris Turcan pe Facebook.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața noi precizări privind Ordonanța de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite, din 2014 până acum, să poată face recurs în anulare, afirmând că premierul va decide când și dacă aceasta va fi adoptată. Tudorel Toader a spus că, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, vor fi revizuite toate soluțiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar și cele în care au fost pronunțate soluții de achitare. Contestația în anulare în privința achitărilor poate fi făcută de procuror.

”La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de OUG. Dna prim ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare astfel de ordonanță. În tot cazul, pentru a fi adoptată, Ordonanța va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM în funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să îl aibă proiectul de OUG”, a declarat Toader, într-o conferință de presă.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014. Ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de "folosirea influenței sau a autoritătii de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite".