Președintele PMP Eugen Tomac a declarat joi, referitor la motivația președintelui Klaus Iohannis pentru refuzul numirii miniștrilor propuși de PSD pentru Transporturi și Dezvoltare, că probabil acesta s-a inspirat din modul de lucru al ministrului Justiției Tudorel Toader privind procurorul general, potrivit Mediafax.

Eugen TomacFoto: cdep.ro

„Epopeea numirii noilor miniștri a ajuns la etapa cazierul. Uite cazierul, nu e cazierul. Probabil președintele Iohannis s-a inspirat de la modul de lucru al domnului ministru Tudorel Toader, pentru că ministrul j=Justiției, în războiul său cu procurorul general i-a scos întreaga mapa de candidat pentru acea funcție la momentul respectiv. E un război politic între două instituții care a ajuns la etapa aceasta - dosarul șina și cazierul-. Cel mai probabil s-a inspirat din teoriile exprimate acum ceva timp de ministrul Justiției, care a intrat și a început să verifice dosarele unor înalți demnitari, începând de la războiul pe care îl are cu procurorul general”, a declarat pentru Mediafax Eugen Tomac.

Președintele PMP a adăugat că PSD ar trebui să vină cu noi propuneri pentru cele două Ministere.

„Președintele nu poate rămâne în zona de notariat, care ia notă de ceea ce vrea Guvernul. S-a ajuns în acest război al procedurilor. Important e și PSD să înțeleagă că din moment ce președintele nu vrea să îi numească pe cei doi, să vină cu alte propuneri pentru că aceste instituții trebuie să funcționeze, cu atât mai mult cu cât avem Președinția Consiliului UE în curte și vor exista deja ședințe unde miniștri trebuie să se prezinte”, a completat Tomac.

Întrebat dacă există motiv de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, Eugen Tomac a susținut că ar fi exagerat acest demers.

„Nu, ar fi o exagerare și o aventură de nepermis în timpul Președinției Consiliului UE să avem o asemenea criză politică. Dar de la PSD te poți aștepta de la orice. Am avut prim-ministru care și-a dat demisia în timpul vizitei premierului Japoiniei. Ar fi de nepermis mai ales că vom avea alegeri prezidențiale în mai puțin de 10 luni”, a conchis liderul PMP.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentația care însoțește propunerile de numire a Olguței Vasilescu și Mircea Drăghici la Dezvoltare și Transporturi este incompletă.

Șeful statului susține că documentația e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane.

”Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora <în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale>, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane, constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, se arată în scrisoarea președintelui Iohannis adresată premierului Dăncilă.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat joi că PSD va sesiza CCR în această situație.