PNL solicită abrogarea OUG 114/2018 privind măsurile fiscale, a anunțat miercuri liderul liberalilor, Ludovic Orban, care a adăugat că respingerea legii va putea fi posibilă în cadrul sesiunii extraordinare parlamentare, transmite Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

"Companiile din energie au pierdut aproape 10 procente din valoarea lor de pe bursă. La marea majoritate a acestor companii acționarul e statul. Mai bine zis statul a pierdut de pe urma deciziilor tembele ale Guvernului. Pierzând statul evident că pierde fiecare cetățean. Avocatul poporului nici până astăzi nu ne-a dat un răspuns. Foarte multe companii din energie își vor pierde profitabilitatea și multe dintre ele vor intra pe pierdere. Singura soluție pentru a-și menține profitabilitatea va fi soluția, dacă le va fi permisă, să crească tarifele. Astfel se va duce la o creștere a prețului pentru consumatorul final Rezultatul OUG 114/2018 va fi catastrofal. Solicităm abrogarea de urgență a OUG 114/2018 și considerăm că în cazul sesiunii extraordinare pe lângă dezbaterea legii privind recursul compensatoriu este necesară adoptarea de urgență a unei legi de respingere a OUG 114", a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernul a adoptat, pe 21 decembrie, OUG privind măsurile fiscale, numită și OUG privind "taxa pe lăcomie".

Principalele prevederi: prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micșorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri, notează Mediafax.