USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să convoace de urgență referendumul pe justiție, criticând decizia Curții Constituționale privind protocoalele dintre pacrhete și SRI. USR mai susține că decizia CCR ar putea sta la baza unei noi inițiative legislative PSD-ALDE care să ducă la nulitatea probelor obținute cu ajutorul SRI și la revizuirea unor sentințe definitive.

Stelian IonFoto: Camera Deputatilor

”Nu mai este vorba doar de lupta politică, ci de siguranța României. USR îi cere președintelui Iohannis să convoace de urgență referendumul pe justiție și face apel la toți parlamentarii pentru a declanșa modificarea Constituției astfel încât să fie modificate criteriile de alegere a judecătorilor CCR și pentru a stabili o serie de limite unei instituții care în loc să apere democrația din România, a ajuns la cheremul lui Liviu Dragnea și subminează justiția”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Potrivit sursei citate, decizia arată că ordinul lui Dragnea devine mai important decât o decizie judecătorească.

”Decizia de astăzi demonstrează că CCR s-a transformat într-o suprainstanță de judecată în România. Judecătorii CCR au anulat practic decizia Curții de Apel București care stabilise că protocoalele nu sunt acte administrativ-normative. Astfel, deciziile unor politruci ajung mai importante decât cele ale judecătorilor și subminează întregul sistem de justiție din țara noastră. Mai grav este că ordinul lui Dragnea devine de astăzi mai important decât o decizie judecătorească, iar justiția își pierde puterea în România”, se mai arată în comunicat.

Deputatul USR Stelian Ion declarase anterior, referitor la decizia Curții Constituționale privind protocoalele dintre parchete și SRI, că judecătorii au admis doar parțial sesizarea făcută de PSD și că actuala putere nu și-a atins obiectivul de a se ajunge la desființarea tuturor hotărârilor judecătorești din dosarele care îi vizează.

”Trebuie să observăm faptul că această decizie nu invalidează toate hotărârile date (...) Se lasă la aprecierea instanțelor de judecată să stabilească dacă s-a încălcat legea. Vom vedea care sunt efectele. Admițând că a fost admisă parțial sesizarea lui Dragnea, chiar dacă a fost parțial pozitivă, nu cred ca au ajuns acolo unde ar fi vrut puterea actuală, adică să desființeze toate hotărârile din dosarele în care au fost inculpați”, a declarat Stelian Ion, la Digi 24.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.