​Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Apărării Gabriel Leș, în care îi cere acestuia retragerea "de urgență" a plângerii prealabile formulată împotriva mandatului generalului Nicolae Ciucă, șef al Statului Major General, despre care afirmă că este un demers "politicianist" și aduce "grave deservicii României și pun sub semnul întrebării principii esențiale de funcționare a Armatei".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acest demers al dumneavoastră, dincolo de lipsa fundamentării sale juridice, reprezintă un semnal îngrijorător dat tuturor partenerilor strategici ai României din cadrul Uniunii Europene și NATO. Aș vrea să cred că nu ați realizat implicațiile acestei acțiuni a dumneavoastră în calitate de ministru al Apărării și a fost vorba de o slăbiciune în a executa ordine politice pe linie de partid, bazate pe obsesiile lui Liviu Dragnea, și nu a fost vorba de un demers conștient în susținerea intereselor ostile țării noastre" afirmă Orban în scrisoare.

Liderul liberal îl acuză pe Leș că "vulnerabilizează" mandatul României la nivelul NATO. "Statele partenere nu pot înțelege altceva din acțiunea dumneavoastră decât că negați ierarhia militară și ordinea constituțională firească, consolidată, pe care o are România. Aprecierea și respectul de care se bucură Armata Română în rândul celorlalte state NATO au fost câștigate cu sacrificii și dedicare din partea militarilor noștri și în niciun caz nu sunteți dumneavoastră cel care aveți dreptul să le puneți sub semnul întrebării", continuă acesta.

"Vă solicit să încetați de urgență orice demers de a contesta în contencios administrativ mandatul generalului Nicolae Ciucă, să vă retrageți plângerea prealabilă înaintată împotriva decretului de prelungire a mandatului acestuia și să vă concentrați în mandatul dumneavoastră de ministru asupra unei agende compatibile cu interesele naționale ale României și nu antagonice acestora", încheie Orban.