Cu Iohannis scriind negru pe alb că nu are expertiză pentru Transporturi și nu îndeplinește condițiile legale nici pentru Dezvoltare, Olguța Vasilescu susține că respingerea sa nu are nicio justificare și, dacă președintele dorește, îi trimite și „o copie după cartea mea de identitate”.

Lia Olguta VasilescuFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

"Nu există niciun motiv de nelegalitate sau de incompatibilitate. Să nu uităm că am fost ministru, sunt deputat ales în Parlamentul României și s-ar fi constatat până acum dacă ar fi fost o stare de nelegalitate sau de incompatibilitate. Sunt cetățean român cu domiciliul în România, așa cum cere legea, de asemenea nu am niciun fel de condamnare penală, după cum se știe. El acum cere o dovadă a acestor lucruri, nu înțeleg ce dovadă. (...) Au mai fost șase miniștri numiți acum câteva zile de către președintele Klaus Iohannis pentru care nu a cerut un fel de confirmare suplimentară. Dacă dorește domnul Iohannis atât de mult, o să îi trimit o copie după cartea mea de identitate", a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Fostul ministru îl acuză pe președinte că a intrat deja în campanie electorală.

"Nu am niciun fel de altă calitate, în afară de cea de deputat. După cum știți, calitatea de membru al Guvernului este compatibilă cu cea de senator sau deputat (...) Dumnealui a spus foarte clar atunci când a ieșit să spună că ne respinge pe mine și pe domnul Mircea Drăghici. Dânsul candidează la funcție de președinte anul acesta și vedem că orice demers pe care îl face președintele în aceaată perioadă cât a mai rămas până la alegerile prezidențiale, toate activitățile lui trebuie să le vedem din această perspectivă. Există un blocaj instituțional la această oră. Aceasta este situația în care ne-a adus domnul președinte Iohannis", a mai spus Olguța Vasilescu.

Potrivit Olguței Vasilescu, se va ajunge din nou la Curtea Constituțională din cauza faptului ca președintele Iohannis a refuzat numirea ei și a lui Mircea Drăghici în Guvern.

„Sunt convinsă că vor declanșa (colegii de partid – nr.) un nou conflict instituțional, în sensul că se va face o adresă la Curtea Constituțională. Nu există aceste motive de nelegalitate", a mai spus fostul ministru.

Președintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici și Olguța Vasilescu - la două ministere, în cazul celei din urmă fiind invocată lipsa de expertiză.

Prima scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă arată că: "Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, ați propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcții a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova. În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului".

Articolul 105, invocat de președinte face referire la incompatibilităţi, mai precis: "(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică".

Cât privește propunerea în persoana Liei Olguța Vasilescu la Transporturi, se arată că: "persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor".