Polonezul Kaczynski, ungurul Orbán, franţuzoaica Le Pen, suedezul Åkesson, olandezul Wilders. Astăzi în grupuri parlamentare diferite, mâine poate în aceeaşi echipă în Parlamentul European, scrie Corriere della Sera, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În vederea votului din 26 mai pentru Parlamentul European, liderul Ligii, Matteo Salvini, are în vedere o schimbare sensibilă a frontului politic şi deci regrupări în interiorul viitoarei adunări parlamentare. Vizita în Polonia a lui Salvini, începută pe 8 ianuarie, are ca obiectiv realizarea unei alianţe. Convingerea vicepremierului este că pe 26 mai se va semna sfârşitul alianţei dintre PPE şi socialişti, care va fi înlocuită de o alianţă a dreptei suveraniste, care va determina şi componenţa organismelor executive, începând cu Comisia Europeană.

Astăzi, dreapta suveranistă nu este reunită într-un singur grup parlamentar. Partidul lui Viktor Orbán este, de exemplu, în PPE (Partidul Popular European); partidul polonezului Jaroslaw Kaczynski (PIS) face parte din ECR (conservatori şi reformişti); mai sunt şi reprezentanţii partidului doamnei Marine Le Pen, din Franţa, ai lui Jimmie Åkesson (Suedia) şi ai lui Geert Wilders, liderului Partidului Libertăţilor din Olanda.

Jaroslaw Kaczynski

Liderul partidului aflat la guvernare în Polonia, Jaroslaw Kaczynski (69 de ani), a fost de mai multe ori ministru, iar în trecut a împărţit cu fratele său geamăn (mort într-un accident aerian) puterea din această ţară. Exponent al unei drepte extreme, susţinut de aripa cea mai reacţionară a Bisericii Catolice, conduce astăzi Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS). Cu Salvini are vederi asemănătoare la capitolul migranţi, pensii şi susţinere pentru familii.

Dar Kaczynski este atent la relaţiile economice cu Germania, pe care nu vrea să le fragilizeze.

Viktor Orban

În ciuda faptului că partidul său este înscris în PPE, Viktor Orbán, 55 de ani, şef al partidului Fidesz, este considerat un lider de frunte al suveranismului, şi Matteo Salvini îl consideră un aliat decisiv. Orbán, pe de altă parte, nu a acceptat să deschidă frontierele ţării sale pentru migranţi în cazul urgenţei înregistrate în Italia, şi, în plan economic, a cerut Romei să respecte regulile UE referitoare la conturile publice.

Marine Le Pen

Marine Le Pen, 50 de ani, liderul Adunării Naţionale (ex Frontul Naţional), are un program de dreapta cu diferite puncte de contact cu Matteo Salvini, cu care s-a întâlnit de mai multe ori. Printre liniile împărtăşite se numără gestionarea problemei migranţilor şi ideea că regulile privind bugetul, controlate de Comisia Europeană, vor fi revăzute.

Geert Wilders

Liga lui Matteo Salvini face parte, în Parlamentul European, din acelaşi grup cu Partidul Libertăţilor al olandezului Geert Wilders, 55 de ani, cunoscut pentru ideile sale anti-imigranţi şi anti-UE. Cei doi au vederi comune, dar şi unele puncte de divergenţă. Wilders se opune oricărui tip de ajutor destinat altor ţări europene care au datorii.

Jimmie Åkesson

La ultimele alegeri din Suedia, partidul lui Åkesson, Democraţii Suedezi, a obţinut 18%. Jimmie Åkesson, 39 de ani, este un susţinător convins al ieşirii Suediei din UE şi al refuzului dreptului de azil.

Rămâne de văzut rolul pe care îl vor avea germanii de la Alternative fur Deutschland şi austriecii de la FPOE, formaţiunea condusă de Heinz-Christian Strache.