Iohannis contestă la CCR legea care le dă puteri sporite polițiștilor. Printre prevederile criticate: legitimarea pe „motive verosimile” și folosirea dispozitivelor cu electroșocuri

de D.D.     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 19:50 Actualitate | Politic


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice în scopul adoptării unor măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în acest domeniu, prin instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a personalului angajat.

Şeful statului precizează, în sesizarea de neconstituţionalitate, că legea a fost adoptată fără solicitarea avizului CSAT.

Klaus Iohannis menţionează că printre atribuţiile principale ale Poliţiei Române sunt incluse măsuri de prevenire şi combatere a terorismului.

"Reglementarea ca atribuţie principală a aplicării de "măsuri de prevenire şi combatere a terorismului" de către o autoritate a administraţiei publice centrale, Poliţia Română, structură demilitarizată aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, califică această structură drept un "organ de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale". Or, în aceste condiţii, adoptarea unui act normativ ce vizează organizarea şi funcţionarea unei instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, fără avizul CSAT, încalcă competenţa de avizare şi rolul prevăzut de art. 119 din Constituţie a acestei autorităţi constituţionale", se arată în sesizarea preşedintelui.

În plus, arată sursa citată, prin această lege se introduc o serie de cazuri în care poliţistul este îndreptăţit să pătrundă "în orice mod într-o locuinţă sau orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentantului legal, pentru: (...) d) a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu".

Iohannis precizează, în sesizare, că legea a fost adoptată de Senat cu depăşirea termenului constituţional de adoptare tacită, cu consecinţa încălcării principiului bicameralismului.

Şeful statului critică şi prevederea prin care poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care "aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală", preşedintele susţinând că sintagma "motive verosimile" nu este una definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ, contrar exigenţelor de tehnică legislativă, fiind una neclară, de natură să lipsească norma de precizie şi claritate, contrar Constituţiei.

De asemenea, preşedintele Iohannis critică prevederile potrivit cărora poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când "din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală", iar potrivit art. 324 alin. (1) lit. d), un alt motiv care permite poliţistului să conducă o persoană la sediul poliţiei este cazul în care "luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru acesta sau pentru ordinea publică".

"Având în vedere faptul că o astfel de măsură reprezintă o restrângere a exerciţiului libertăţii individuale, apreciem că modul general de formulare a acestor cazuri este unul lipsit de claritate şi precizie, fiind de natură să încalce exigenţele stabilite de art. 53 din Constituţie privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, aşa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale", arată el.

Preşedintele consideră că folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la Constituţie, având în vedere efectele pe care astfel de mijloace le pot avea asupra integrităţii fizice a persoanelor vizate.

În acest context, Klaus Iohannis solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice este neconstituţională. (Agerpres)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2678 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Ce mai ramâne? (Luni, 7 ianuarie 2019, 20:53)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sa se introduca prin lege dreptul poltzaiului sa foloseasca pulanu, cum facea militianul Dracnea in sat pe când penalul de fii-su era doar un mucos.
  • -1 (3 voturi)    
   "suspiciuni rezonabile" in loc de "motive verosimi (Luni, 7 ianuarie 2019, 23:50)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   sa bage "suspiciuni rezonabile" in loc de "motive verosimile"
   ca la arestare. ce, numai procurorii sa dispuna "cum vrea muschii lor"? sa poate si godina & co
  • +1 (1 vot)    
   foarte corect (Marţi, 8 ianuarie 2019, 10:33)

   roman_sadea [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Foarte corect!
 • +8 (8 voturi)    
  Eh da (Luni, 7 ianuarie 2019, 22:41)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  "[...] sintagma <<motive verosimile>> nu este una definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ [...]"

  Ce nu e clar?! Inseamna "cand vrea muschii lui de militian". Ce-i asa greu de inteles? Ca pe vremea Cizmarului.
 • +2 (2 voturi)    
  . (Luni, 7 ianuarie 2019, 23:12)

  Ingwar [utilizator]

  politistii romani trebue sa aiba tot dreptul moral sa bata, sa gazeze, sa electrocuteze protestatarii, sa facem din Ro un stat politienesc. cu asa progrese in tara vor raminea 2 popi, 3 politisti, un jandarm si citiva psd-isti, restul toti vor fugi


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by