​Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că nu crede că PSD va adopta o ordonanță de urgență pentru aministie și grațiere, deoarece un astfel de act normativ ar însemna „o trădare majoră față de interesele fundamentale ale României”, în contextul Președinției Consiliului UE, relatează Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Înseamnă a realiza o trădare majoră față de interesele fundamentale ale României. Părerea mea este că nu vor adopta astfel de acte normative. (...) Gândiți-vă că Tudorel Toader conduce Justiție și Afaceri Interne (JAI), Eugen Teodorovici conduce ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Consiliului Uniunii Europene - n.r.)”, a afirmat Ludovic Orban, duminică la postul B1 Tv.

Declarațiile liderului PNL vin în contextul în care secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a declarat, duminică, că partidul va merge mai departe cu modificarea Codurilor penale prin ordonanță, iar amnistia va fi dată deoarece trebuie „să facem dreptate până la capăt”.

La finele anului trecut, premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o discuție informală cu presa, că nu a văzut un proiect de ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, însă nu va accepta un astfel de act normativ dacă nu este asumat de ministrul Justiției și bine analizat de șeful Guvernului.

Ulterior, în prima zi a acestui an, Tudorel Toader a declarat, că are o bună relație cu premierul Viorica Dăncilă și că înțelege afirmația sa potrivit căreia ar accepta un proiect de OUG pe amnistie și grațiere dacă e asumat de Ministerul Justiției, deoarece orice inițiativă are nevoie de avizul MJ înainte de a ajunge la Guvern.