Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a afirmat, duminică, că la Consiliului European poate merge atât președintele, cât și premierul, precizând că participarea lui Klaus Iohannis ar fi atipică, deoarece există doar doi sau trei șefi de stat, la nivelul UE, care vin la reuniuni, relatează Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

Întrebat, duminică seară la Digi 24, cine ar trebui să reprezinte România la Consiliul European, Teodor Meleșcanu a spus: „Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vreme președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă prim-ministrul. În ambele cazuri însă este nevoie să existe un mandat din partea Parlamentului, atunci când se termină cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”.

Chestionat dacă participă președintele la aceste reuniuni, ministul de Externe a replicat: „Da, sigur. Este o decizie a CCR. Este o situație atipică, pentru că la ora actuală, la nivelul UE, există doi sau trei șefi de state care vin la Consiliul European. Restul toți care participă sunt prim-miniștri. Decizia Curții trebuie respectată, dar va trebui să vedem cum evoluează lucrurile. Instituția care cu adevărat angajează România în materie de politică externă este Parlamentul României, unde prin prezentarea programului de guvernare se adoptă în mod legitim propunerile și direcțiile de acțiune ale României în relațiile cu UE”.

Acesta a precizat, referitor la relația tensionată între Președinție și Guvern, în contextul Președinției Consiliului UE, că prioritățile României au fost adoptate de Parlament, iar toate instituțiile trebuie să respecte deciziile Legislativului.

„La ultimele negocieri, consultări politice care au avut loc anul trecut, președintele Călin Popescu Tăriceanu a făcut o propunere privind acceptarea unui moratorium pe perioada Președinției, în care disputele din politica internă să nu devină subiecte ale prezenței României în calitatea de președinte al Consiliului UE. Deci din acest punct de vedere există foarte clar o legitimitate pentru tot ceea ce înseamnă priorități ale României în timpul Președinției, care au fost și adoptate de fapt de Parlamentul României. Toate instituțiile statului trebuie să respecte deciziile Parlamentului României. Acesta este un lucru care ține foarte clar de separația puterilor în stat. Tot ceea ce se întâmplă în continuare depinde de modul în care funcționează toată mașinăria. Bineînțeles că poate să meargă și președintele, poate să meargă și prim-ministrul, dar până la urmă mandatele care se fac sunt elaborate de MAE”, a explicat Meleșcanu.

Întrebat dacă și șeful statului trebuie să aibă mandat de la Parlament, ministrul de Externe a spus: „Dacă există schimbări, desigur el trebuie să aibă legitimitatea oferită de Parlament”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală cu presa, la sfârșitul anului trecut, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene. Şeful satatului a precizat că nu o va lăsa pe premierul Viorica Dăncilă să participe la reuniunile Consiliului European.

Ulterior, Viorica Dăncilă a declarat că ar fi normal, ca pe perioada în care România deține Președinția Consiliului UE, premierul să fie persoana care reprezintă țara la ședințele Consiliului European pentru a putea negocia mai bine pentru țară.

Întrebată dacă șeful statului ar încerca preluarea Președinției Consiliului UE, Viorica Dăncilă a spus că ar fi un lucru nefiresc pentru că președinția este deținută de premier și Guvern. Mai mult, aceasta a spus că ar fi benefic ca măcar în această perioadă șeful Executivului să participe la ședințele Consiliului European.