Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat duminică, pentru Mediafax, că premierul Viorica Dăncilă va anunța luni decizia luată după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a îi numi pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici la Dezvoltare, respectiv Transporturi. În opinia lui Iordache, premierul va fi nevoit să numească miniștri interimari.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

„Va anunța mâine (luni - n.r.) doamna prim-ministru. Cred că va fi obligată, ca Guvernul să poată funcționa, să anunțe niște miniștri interimari pe perioada următoare. Urmează apoi să vedem ce sau cum motivează președintele. El trebuie să motiveze, potrivit deciziei Curții, că nu corespund potrivit legii și să vedem la care din ei (Olguța Vasilescu sau Mircea Drăghici - n.r.) nu corespunde, au probleme cu legalitatea. Apoi vedem”, a declarat Florin Iordache pentru Mediafax.

Social-democratul a adăugat că trebuie asigurat interimatul la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor, pentru ca Executivul să poată funcționa, conform legii.

„Ca să poată funcționa Guvernul, trebuie să fie miniștri interimari la cele două portofolii. Guvernul, potrivit legii trebuie să funcționeze cu toate ministerele ocupate, iar în acest moment la cele două ministere trebuie pus cineva interimar”, a conchis Iordache.

Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în cazul demisiei sau revocării, premierul are posibilitatea de a numi miniștri interimari pentru o perioadă de 45 de zile.

Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu. Șeful statului a adăugat că va prezenta săptămâna viitoare motivele refuzului propunerilor făcute de premier.

Totodată, președintele Iohannis a semnat, joi, decretul pentru constatarea vacantării funcției de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice. Șeful statului a semnat și decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.

Acțiunile președintelui vin în urma deciziei Curții Constituționale din 19 decembrie potrivit căreia șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Olguța Vasilescu a fost propusă inițial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă președintele Iohannis a refuzat numirea acestora.