Nicolicea propune o lege care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR / Codrin Ștefănescu: Ideea este excepțională / PSD ia în calcul și o plângere împotriva lui Iohannis pentru nerevocarea lui Lazăr

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, 23:57 Actualitate | Politic


Codrin Stefanescu si Eugen Nicolicea
Foto: Colaj foto / Sursa: Agerpres
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat sâmbătă, pentru Mediafax, că va propune conducerii PSD o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR și care să explice sintagmele hotărârilor Curții, în contextul acțiunilor președintelui Klaus Iohannis legate de remaniere.

Propunerea a fost salutată de colegul Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, care a menționat pe de altă parte că partidul ia în considerare depunerea unei plângeri penale împotriva lui Klaus Iohannis pentru refuzul revocării procurorului general Augustin Lazăr, afirmând că președintele a comis un act de trafic de influență.


Eugen Nicolicea a precizat pentru Mediafax că social-democrații din conducerea PSD vor decide care este forma pe care o va lua propunerea sa, ca inițativă legislativă în Parlament sau însușită de Guvern.

„Eu o să îl propun ca inițiativă legislativă. Acum urgența rezolvării unei astfel de chestiuni este maximă și este posibil, dacă Guvernul va considera necesar, să adopte o ordonanță de urgență. Ceea ce propun eu este, evident, o propunere. Eu îl prezint conducerii, după care se va decide. Bănuiesc că, fiind punerea în acord cu o decizie a Curții care spune că e la latitudinea Parlamentului să introducă termene, nu poate avea nimeni nimic împotrivă, deci nici măcar președintele, pentru că el exact asta invoca, că nu sunt prevăzute niște termene”, a afirmat Eugen Nicolicea.

„În decizia sa, CCR a spus că instituirea unor termene e la latitudinea Parlamentului, termene în care să se execute spre exemplu remanierea cu tot ceea ce implică ea, adică vacantare de loc, respectiv numirea de miniștri. Deci, în consens cu decizia Curții, evident că se vor institui termene în care președintele trebuie să reacționeze, pentru că în momentul de față a întârziat o astfel de chestiune vreo 40 și ceva de zile, fiindcă nu s-a terminat. Deci asta înseamnă instituirea unor termene. După care evident că trebuie să avem, acolo unde avem termene prevăzute sau expresii care se referă la termene, în sensul de timp, am văzut că au fost încălcate de președinte, probabil invocând că nu le-a înțeles”, a continuat Nicolicea.

Deputatul PSD a oferit ca exemplu cea mai recentă hotărâre a Curții Constituționale, care a decis că există un conflict juridic între Guvern și Președinție, obligându-l pe șeful statului să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării, lucru care nu s-a întâmplat imediat după publicarea deciziei CCR.

„Am să dau exemplu. Prin decizia aceasta ultimă, la punctul doi, Curtea spune că președintele va revoca de îndată. Explicația sintagmei «de îndată» este necesară pentru faptul că președintele, ca să pună în aplicare punctul doi, trebuia să aplice de îndată revocarea. Ori el a făcut acest lucru după 16 zile. Nimeni nu cred că își imaginează că de îndată ar însemna 16 zile (...) La punctul trei, Curtea zice că președintele trebuie să explice refuzul de îndată. În a 16-a zi zice că mai așteaptă nu știu ce motivare de la consilieri. Adică în aplicarea punctului doi, domnul președinte consideră că de îndată înseamnă 16 zile, iar la punctul trei consideră că de îndată înseamnă 16 zile și cât s-or mai gândi consilierii. Este evident că sintagmele de felul acestea trebuie să fie explicate, adică prevăzute în lege ce înseamnă pentru că am ajuns să facem legi pentru persoane care nu cunosc, se fac că nu cunosc sau sunt abuzive. Trebuie să fie atât de clare încât nimeni să nu mai poată spune că de îndată înseamnă ba 16 zile, ba cât or vrea consilierii. Sintagmele vor fi definite foarte clar ca să nu poată fi interpretate sub nicio formă”, a susținut social-democratul.

 • Codrin Ștefănescu, despre propunerea lui Nicolicea: „Ideea este excepțională”
Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a declarat la rândul său, sâmbătă, pentru Mediafax, că este o idee excepțională propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea de a avea o inițiativă legislativă care să introducă termene de aplicare a deciziilor CCR, pentru că astfel toți ar fi obligați să respecte legea.

„Este foarte bună propunerea. Trebuie să ne spună juriștii ca domnul Eugen Nicolicea care este cea mai bună variantă, dar ideea, pe fond, este excepțională, și astfel toată lumea va fi obligată cel puțin să respecte legea. Pentru că în România trebuie să dai o lege prin care să îi obligi pe unii să respecte legile. Este incredibil, dar aceasta este situația”, a spus Ștefănescu.

*****


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu.

Cu o zi în urmă, șeful statului semnase decretele de vacantare a posturilor de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova, respectiv de ministru al Dezvoltării regionale şi administrației publice, după demisia lui Paul Stănescu.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul anunțase zilele trecute că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mircea Drăghici (la Transporturi).

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie a stabilit că șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

 • Codrin Ștefănescu anunță că PSD ia în calcul o plângere împotriva lui Klaus Iohannis pentru nerevocarea lui Augustin Lazăr
Secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu a mai declarat sâmbătă pentru Mediafax că partidul ia în considerare depunerea unei plângeri penale împotriva lui Klaus Iohannis pentru refuzul revocării procurorului general Augustin Lazăr, afirmând că președintele a comis un act de trafic de influență.

„Pentru ce a făcut cu siguranță ne gândim la niște plângeri penale și la declarația lui (Klaus Iohannis - n.r.) legată de procurorul general, care în mod sigur este un act de trafic de influență la vedere. Pur și simplu s-a exprimat de la Cotroceni în favoarea unei persoane care coordonează și conduce procurorii care o anchetează pe soția lui (Carmen Iohannis - n.r.)”, a afirmat Codrin Ștefănescu.

Întrebat de Mediafax dacă este vorba despre o plângere distinctă de cea pe care PSD o are în vedere împotriva șefului statului pentru trădarea interesului național, Codrin Ștefănescu a răspuns: „Da, în mod clar”.

Acesta a adăugat că președintele Iohannis consideră că este deasupra românilor și, prin protecția neconstituțională pe care o acordă procurorului general, „garantează că dosarul familiei lui va rămâne cel mult pe loc sau va fi soluționat favorabil”.

„Prin refuzul de a emite decretul de revocare a procurorului general, Klaus Werner Iohannis comite un act de trafic de influență asupra celui care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde la Parchetul de pe lângă ÎCCJ se află în cercetare un dosar penal privind dobândirea prin fals și uz de fals a unor proprietăți imobiliare chiar de către familia sa. Deci această protecție neconstituțională pe care Klaus Werner Iohannis și șeful Parchetului General și-a acordă reciproc nu poate fi privită în afara contextului în care soția președintelui a refuzat în mod repetat să se prezinte la audieri la Parchet, într-un dosar penal, situându-se deasupra legii și în disprețul obligațiilor legale pe care le are orice cetățean al României. Prin urmare, Klaus Werner Iohannis se consideră peste cetățenii României, de care oricum își bate joc, iar prin această protecție neconstituțională garantează că dosarul familiei lui va rămâne cel mult pe loc sau va fi soluționat favorabil”, a completat Ștefănescu.

În concluzie, secretarul general al PSD a spus că partidul are obligația de utiliza toate mijloacele constituționale pentru a apăra statul de drept, nu pe cel „de drepți” pe care îl reprezintă Klaus Iohannis.

„Prin urmare, noi ca PSD avem obligația să facem uz de toate mijloacele legale și constituționale pe care le avem la dispoziție pentru asigurarea ordinii constituționale și a statului de drept, adevărat de drept, nu de drepți pe care îl reprezintă el, și în același timp să asigurăm stabilitatea politică necesară în perioada în care România deține Președinția Consiliului UE”, a conchis Codrin Ștefănescu.

Reacția social-democratului vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader, „probabil neavând altă treabă mai bună de făcut”, a trimis din nou aceleași documente prin care cere revocarea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, la sfârșitul lunii decembrie, deputaţilor Mircea Drăghici şi Florin Iordache, cu sprijinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis. Despre aceste subiect, Codrin Ștefănescu, a declarat joi, pentru Mediafax, că social-democrații nu au abandonat ideea de a depune pe numele șefului statului o plângere pentru trădarea interesului național.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1923 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Hahaha (Duminică, 6 ianuarie 2019, 2:58)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ce se aplauda unii pe altii mafiotii astia... sa vezi asta e mai ceva ca pustanii care-si dau like-uri pe feisbuc.

  Astia se intrec in idei de legi care sa ii avantajeze pe ei, sa saboteze justitia sau sa faca viata amara oricui se impotriveste partidului mult prea iubit.

  Cred ca erau tare apreciati pe vremea Cizmarului pentru ca-s asa proactivi.
  • +17 (19 voturi)    
   Doi guristi kaghebisti (Duminică, 6 ianuarie 2019, 4:18)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Porcalanii din Ferma Animalelor.
   • +10 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 ianuarie 2019, 5:59)

    [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

  • +5 (5 voturi)    
   2 clovni (Duminică, 6 ianuarie 2019, 13:02)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   care pe deasupra mai au si putere de influentare si poate si decizie ... rezultatul ? dezastru !
   • +2 (2 voturi)    
    comedie.. (Luni, 7 ianuarie 2019, 8:50)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    care o fi termenul de aplicare a deciziei CCR care spune ca al doilea mandat al judecatorului Petre Lăzăroiu este ilegal?
    daca as fi in locul lui Iohannis as contesta in contencios administrativ orice decizie a CCR din momentul in care a intrat in ilegalitate, lasandu-l pe dinozaurul ala cu mandat de 10 ani sa voteze.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce sa o mai faca. Sa o publice direct in MO (Duminică, 6 ianuarie 2019, 17:57)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Infractorul cu dinti tociti de la samanta da un ordin si,gata, apare in MO. Ce sa se mai chinuisaca Nicolichea? El este deja obosit, dupa efortul urias depus sa faca facultatea de drept la 60 de ani, la Invatamant la distanta, la particulara, la Turnu Severin. El are alte probleme, trebuie sa dea alte legi pentru populimea din Romania, ca este cel mai mare specialist in drept din tara ( A, da, l-am uitat pe tractoristul sef, prof.dr.inh.dr.h.c.acad. savant de renume mondial TT)
 • -13 (19 voturi)    
  PSD-ul asta prea umbla... (Duminică, 6 ianuarie 2019, 5:12)

  Nabucodonosor [utilizator]

  cu manusi cu toti banditii din opozitie,rezist,presedinte etc...au fost votati de 45% din populatie,au parlamentul ,au guvernul,au toti banii tarii,tot ce trebuie sa faca ordine in tara,sa asigure liniste,respectarea legii si sa pedepseasca FERM pe oricine incalca democratia si dreptuile omului.
  La Paris ,in tara cu democratie consacrata demult,jandarmii au foflosi aceleasi gaze lacrimogene si tunuri de apa ca la noi,dar au si arestat 8-900 de de uslasi pe zi si nu le-a zis nimeni NIMIC.Spre deosbire ca pe noi ne-a condamnat tot CE ziare straine televiziuni si cine a mai vrut ca ,vaiii ce am facut...pai daca ii lasi??de ce nu s-au arestat toti 'rezistii" si sunt lasati sa-si faca de cap,nici macar amenzile de la politie nu le platesc(unul s-a si laudat ca are de platit 40000 lei -amenzi adunate si n-a dat nici un leu....
  Se trage de legile justitiei de un an sau mai mult,piedici,refuzuri, reclamatii,atentionari UE,termne sa fie oprite etc,manifesteri in strada,vine Iohnes la guvern sa fie retrasa ordinanta 13,refuza cat poate promulgarea,urlete ca se incalca independenta justitiei,totul e facut sa-l scape pe Dragnea ,penalul de puscarie....In timp ce guvernul Ciolos cu ministrul de justitie schimba,PRIN ORDONANTA DE URGENTA (absolut ilegal)250 de articole din Codul Penal si Codul de procedura....si,sa vezi ,Iohanes NU vine la guvern s-o opreasca,uslasii NU ies strada sa faca scandal,UE nu critica si trage de atentie pe NIMENI...pai daca este_guvernul meu_ zice marele Iohanes.....
  Acum iIohanes isi face de cap incalca orice lege si hotarari CCR si iar ,a cata oara NU PATESTE NIMIC...pana cand oameni buni ???
  • +7 (9 voturi)    
   Asta e... (Duminică, 6 ianuarie 2019, 11:28)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Nabucodonosor

   "logica beton " de la A3 ...Dincolo de alte argumente -ca nu poti sa explici tuturor spalatilor pe creier- daca d-ta crezi ca "banditii din opozitie,rezist, presedinte " sunt cei care franeaza si duc tara in mocirla , si nu psdragnea -alde , tocmai fiindca astia guverneaza si tocmai fiindca toate organismele internationale din care facem parte ne trag de maneca , inseamna ca n-ai inteles si nu vei intelege nimic,esti pierdut ! Atat ...
  • -1 (3 voturi)    
   tot asta e.... (Duminică, 6 ianuarie 2019, 15:34)

   Nabucodonosor [utilizator] i-a raspuns lui Nabucodonosor

   ....prezentarea unor judecati fara prezentarea prealabila a unor fapte reale si analiza lor reprezinta vorba retorica (goala)ca si repetarea la nesfarsit a unor sloganuri antipesediste reprezinta recunoasterea de catre dv ca sunteti in afara cunoasterii realitatilor petrecute in tara(voita sau impusa...)Chiar daca ati avea dreptate in ceea ce afirmati ,cine ati dori sa conduca tara ? PNL-ul compus din tradatorii PNL traditional si cel mai infect partid PDL-ul lui Basescu si Boc,care se ascund acum sub denumirea PNL,fara program de guvernare,fara personal capabil,condus de Ludovic Orban(tradator PNL traditional)si isterica Raluca Turcan,cu un loc asigurat la Balacenca,cu Vasile Blaga ascuns prin spate,Ion Oltean ascuns prin Ardeal si care facea sex ,dar se si filmau in cabinetul din ANRP cu protejata lui,sefa ANRP,Cranguta....mai vrei sa-spun dl. blackarow ?mai bine taci,ca faci praf..
   • +1 (1 vot)    
    Da' USR-ul ... (Duminică, 6 ianuarie 2019, 16:40)

    blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui Nabucodonosor

    ce are ? Toti membrii de partid trec testul integritatii, spre deosebire de PNL . Iarasi e drept ca PNL nu e asa curat -eu nu-i mai votez de mult- dar ceea ce face psd-alde de doi ani , in DISPRETUL statului de drept, PNL n-ar fi facut totusi . Adica toata lumea civilizata URLA ca guvernantii isi bat joc de Ro, si multi nu vad ..
    Asa ca aveti cu cine vota , USR, PLUS , si va asigur ca daca astia iau puterea, va fi bine si corect . Sau nu vreti meritocratie , vreti pile-nepotism-nedreptati ? De 30 de ani tara asta nu mai iese din lumina, de ce ? urmasii pCR-ului, deghizati in social-democrati, aldisti , iudemeristi, chiar si unii penelisti , si-au facut de cap pe seama prostiei oamenilor si inca o fac, chiar nu vrem sa iesim din cercul asta vicios ?
  • +1 (1 vot)    
   Toar'su n'Apucodecotor (Duminică, 6 ianuarie 2019, 17:01)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Nabucodonosor

   V-a picat Antena si ati dat in sevraj? Luati-o tovarase mai usor daca vreti sa apucati pensia fabuloasa promisa de PSD.
   Vad ca operati cu termeni precum "banditii" sa inteleg ca ne intoarcem in anii '50?
   PS Dobi, orice OUG trebuie aprobat mai devreme sau mai tarziu de Parlament asa ca orice OUG ar fi dat Ciolos trebuia trecut prin parlamentul majoritar PSD. Dar esti prea spalat pe creier pentru fineturi din astea.
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 ianuarie 2019, 7:15)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Toate institutiile statului Roman nu doar justitia (Duminică, 6 ianuarie 2019, 16:10)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui

   .
 • +10 (14 voturi)    
  Să nu furi este poruncă de la Dumnezeu. (Duminică, 6 ianuarie 2019, 8:00)

  asavreau [utilizator]

  Ăștia de la PSD,dacă nu schimbă Biblia,mai ales capitolul cu poruncile și cele 7 păcate,nu fac nimic.Degeaba vor ei să schimbe codul penal dacă nu schimbă formularea celor 7 păcate.Și se mai pretind credincioși PF Daniel decorând pe unii dintre ei.O fi fost mințitPF Daniel,ori PF vrea să-l mintă pe Dumnezeu?Așa că,măi Nicolicea,degeaba schimbați voi,că tot borfași veți fi.
  • +1 (1 vot)    
   Cum ar fi arătat lumea fără hoție? (Duminică, 6 ianuarie 2019, 16:00)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Nu depășeam epoca de piatră fără ea.
 • +9 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Duminică, 6 ianuarie 2019, 8:04)

  DiDiRo [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
   Denumirea PSD nu sună a partid. (Duminică, 6 ianuarie 2019, 10:08)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   //Social// din definiția grupării se referă la întreaga masă a populației României,nu neapărat la cei săraci,neajutorați cum vor ei să pară a se înțelege.Deci minciună.//Democrat//o spun ca o obligație legală,dar în România,datorită mincinoșilor de la PSD nu există o autoritate care să verifice respectarea democrației în toate laturile vieții și activității.Deci oricine se poate autointitula democrat.Și nu-i adevărat,o simțim zi de zi.//Partid//ar trebui să aibă preocupări pentru bunul mers al societății românești și nu a unui grup cum fac ei.Deci nici partid nu sunt.Atunci ce caută la guvernare?
 • +8 (12 voturi)    
  CCR (Duminică, 6 ianuarie 2019, 8:17)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Sa isi dea intai siesi termene pentru aplicarea propriilor hotarari. Ar constata ca de vreo 2 ani functioneaza in afara legii. Extrapoland, ar trebui revizuite toate hotararile date dupa ce un (fost!) membru al ei participa la sedinte si ia parte la luarea deciziilor. Nu de alta, dar acelasi principiu s-a aplicat la ICCJ, unde pana si tragerea la sorti a fost contestata pe diverse motive formale (cine are interes direct in a impiedica justitia sa isi urmeze cursul face contestatii...)

  Apoi parlamentul sa isi dea singur termene cu privire la respectarea hotararilor CCR. Ar constata ca de foarte multi ani e supradimensionat. Sigur, pentru a face loc tuturor nicolicilor, iordachilor, stefanestilor, radulestilor si altor specimene memorabile e nevoie de cat mai multe fotolii de senator sa deputat.

  Onorabilii Nicolicea si Stefanescu ar trebui sa se gandeasca ca, manati de ura viscerala impotriva celui care, totusi, a adunat cele mai multe voturi din partea romanilor, isi dau singuri cu stangul in dreptul. Pardon, am gresit dansii nu au aceasta abilitate, doar se conformeaza.
  • +5 (7 voturi)    
   onorabilii (Duminică, 6 ianuarie 2019, 12:19)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Cuvantul "onorabilii" trebuie pus intre ghilimele cand e vorba de acesti doi martafoi....
   • +1 (3 voturi)    
    Scuze (Duminică, 6 ianuarie 2019, 13:30)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Am uitat ghilimelele, mea culpa!
 • +8 (12 voturi)    
  INTII SI INTII (Duminică, 6 ianuarie 2019, 9:30)

  dincannes [utilizator]

  Aplicati ce a cerut tara, cu ocazia unui referendum; micsorati numarul enorm de mare de parlamentari !
  Si poate cu ocazia asta, faceti si o fapta buna; o parte dintre acesti parlamentari sa fie trasi la sorti, precum juratii.
 • -2 (4 voturi)    
  Foarte bine, sa se dea termene prin lege (Duminică, 6 ianuarie 2019, 17:18)

  xrogo [utilizator]

  si-apoi sa vedem isi mai permite Plavanul National sa incalce legea?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by