Europarlamentarul László Tőkés le-a transmis, vineri, autorităților din România să renunțe la politica antiminoritară și antimaghiară odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Într-un comunicat difuzat vineri și citat de Mediafax, László Tőkés, care este președinte al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, transmite un mesaj pentru autoritățile române odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului UE, acela de a renunța la „politica antiminoritară și antimaghiară”.

„Pentru a putea sărbători demn în acest an a 30-a aniversare a Revoluției române din 1989, așteptăm de la statul român, de la România, care deține și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să renunțe în sfârșit la politica antiminoritară și antimaghiară, și să includă în programul său unional și să susțină în mod exemplar problematica drepturilor individuale și colective ale minorităților naționale autohtone din Europa”, a spus Tőkés.

El mai spune că „trebuie să ne împotrivim strădaniilor fără menajamente ale „eurocraților” din Europa Occidentală de a umple continentul nostru cu migranți ilegali”.

„Trebuie să ne împotrivim strădaniilor fără menajamente ale „eurocraților” din Europa Occidentală de a umple continentul nostru cu migranți ilegali. Trebuie să refuzăm categorisirile mincinoase ale președintelui francez Emmanuel Macron și a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum că cei care simpatizează cu invazia migranților ilegali, ar fi „progresivi”, „buni europeni”, în contrast cu oponenții „răi” ai migrației ilegale, care ar fi „naționaliști”, respectiv „populiști”. Apropierea alegerilor parlamentare europene conferă o însemnătate majoră rezistenței față de „dictatura” Parlamentului European privind adoptarea hotărârilor. Trebuie să apărăm valorile noastre europene creștine, identitatea și cultura națiunilor Europei de pericolele pe care le prezintă nou imperialism al globalizării”, spune Tőkés.

Totodată, europarlamentarul îi atrage atenția președintelui României că „în timp ce de ziua minorităților șeful statului român, Klaus Iohannis, care a renunțat la identitatea sa germană, s-a manifestat spectaculos împotriva discriminării minorităților naționale, ignoră în același timp obligația sa de garant oficial a respectării constituției și a legii, asistând fățarnic la știrbirea drepturilor comunității maghiare”.

Politicianul mai spune că „festivitățile centenare răsunătoare nu pot camufla adevărul, că în secolul care a trecut, Transilvania - de altfel toată țara noastră - a avut parte de o soartă mizerabilă, care a devastat comunitățile maghiare și germane, adică cea săsească și șvabă”, aducând drept exemplu cazurile lui István Beke și lui Zoltán Szőcs, condamnați defintiv de instanța supremă, în vara anului 2018, la câte cinci ani de închisoare.

Cei doi, membri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM), au fost condamnați în dosarul în care sunt acuzaţi că voiau să detoneze un dispozitiv exploziv pe 1 decembrie 2015, la Târgu Secuiesc.

László Tőkés consideră că cei doi au fost întemnițați „pe nedrept, în timp ce infractori notorii părăsesc nestingherit pușcăriile”.