Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler spune că România nu este pregătită din punct de vedere politic să valorifice perioada celor şase luni în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene deoarece nu există un proiect de ţară definit în acest context.

Iuliu WinklerFoto: Parlamentul European

"Cred că, politic, România nu este pregătită să valorifice cele şase luni ale Preşedinţiei (Consiliului Uniunii Europene, n.r.). România nu are priorităţi pe care să le fi definit. Priorităţile României - aşa-numitele priorităţi - sunt priorităţile generale ale UE. Nu avem o prioritate a României şi motivul este foarte simplu: România, astăzi, nu are un proiect de ţară. Neavând un proiect de ţară, evident că nu putem să avem un proiect pentru Europa", a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Deva, europarlamentarul UDMR, citat de Agerpres.

El spune că, din punct de vedere politic, România are o șansă - summitul de la Sibiu din 9 mai, care ar trebui să fie primul summit al liderilor Uniunii Europene, după ieșirea Marii Britanii din UE.

"Vom vedea dacă în mediul politic intern va putea să existe o minimă dorinţă de colaborare în aşa fel încât să putem să obţinem ceva din punct de vedere politic la Sibiu. Eu mă îndoiesc că va fi aşa", afirmă parlamentarul european.Winkler crede însă că din punct de vedere administrativ România îşi va îndeplini cu bine rolul de mediator pe care îl presupune preşedinţia Consiliului UE.