Preşedintele Klaus Iohannis a criticat vineri lipsa unui proiect de buget pentru acest an, spunând că, în loc să se ocupe de buget, "PSD se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii". Iohannis a spus că aceasta este o problemă gravă, pentru că înseamnă că sunt probleme cu bugetul, iar PSD trebuie să vină urgent cu explicaţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

În prima declarație de presă susținută în acest an, Iohannis a criticat lipsa unui proiect de buget, care ar fi trebuit să fie gata din 15 noiembrie 2018, și a spus că este o problemă gravă.

"Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu există, la momentul acesta, niciun proiect de buget. Ba, dimpotrivă, în loc să se ocupe de buget, fiindcă toată lumea are nevoie de bugetul pe anul în curs, pentru că deja este târziu, se ocupă de schimbat şefi de la ANAF şi din alte poziţii, lucru care mie îmi dă foarte mult de gândit. Probabil există probleme cu bugetul", a declarat Iohannis.

El a spus că aceste lucruri trebuie explicate de urgenţă de către PSD.

Președintele PSD Liviu Dragnea declara în 27 decembrie că va discuta în coaliție despre posibilitatea ca, după 15 ianuarie, să fie aprobat bugetul pentru 2019, mai întâi de către Guvern, apoi în Parlament. Liderul PSD spunea că este posibil să fie convocată o sesiune extraordinară "cu câteva zile înainte de februarie".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în 19 decembrie că membrii CSAT au avizat favorabil proiectul bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

Guvernul a amânat aprobarea proiectului de buget pentru anul viitor, invocând inițial lipsa unui aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara că "nu e niciun fel de problemă legată de bani, de deficit, de încasări" în construcția bugetului iar "salariile, pensiile se vor da exact cum am promis". "Nu e niciun fel de blocaj. Legea prevede că se poate funcționa în baza bugetului de anul acesta în baza unui anumit procent, bugetul poate întârzia și câteva luni de zile. Nu vor fi probleme de finanțare chiar și în cazul unui astfel de scenariu nedorit în care se va amâna bugetul”, afirma ministrul Finanțelor.

Mai mult, Teodorovici susținea că bugetul de stat pentru 2019 depăşeşte pentru prima dată 1.000 de miliarde de lei, Produsul Intern Brut fiind estimat la 1.022 miliarde de lei, iar anul viitor va fi unul al investiţiilor. Teodorovici mai spunea că Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%.