Tudorel Toader a declarat că are o bună relație cu premierul Viorica Dăncilă și că înțelege afirmația sa potrivit căreia ar accepta un proiect de OUG pe amnistie și grațiere dacă e asumat de MJ, deoarece orice inițiativă are nevoie de avizul Ministerului Justiției înainte de a ajunge la Guvern, potrivit Mediafax.

„Chiar nu fac polemică cu nimeni. Nu răspund provocării pentru că nu răspund nimănui. (...) Am o bună colaborare cu doamna premier. Afirmația nu am auzit-o, dar o înțeleg, Nu putea să spună că: „Veniți voi, că îl primesc doar de la ministrul Justiției, că azi e Toader”. În Guvern nu vine partidul. în Guvern se duce numai ministrul. Care? Ăla care este. (...) Orice proiect, dacă vine la alt minister, nu ajunge în Guvern fără avizul Ministerul Justiției, dar poate să fie un proiect cu inițiativă parlamentară, se cere punctul de vedere Guvernului și Guvernul cere al Ministerului Justiției. Da, dăm avize, avem direcție, îmi fac opinia mea, discut cu dânșii, fac observații, sunt propuneri de tehnică legislativă, sunt observații”, a declarat Tudorel Toader la Antena3.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a discutat cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre un proiect privind amnisitia și grațierea și recunoaște că a fost întrebată de mai mulți parteneri internaționali, în special ambasadori, dacă există un asemenea proiect.

"Au existat discuții legate de acest aspect, dacă dau grațierea în 2018. Mai mulți dintre ambasadori, dar eu cred că multe din lucrurile pe care le spuneau erau știri false care au fost induse. O amnistie nu o dai pentru o persoană, ci pentru că vrei să îndrepți niște lucruri", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Cu câteva zile înainte, premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-o discuție informală cu presa, că nu a văzut până în prezent un proiect de ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere, însă nu va accepta un astfel de act normativ dacă nu este asumat de ministrul Justiției și bine analizat de șeful Guvernului.