Dacă 2018 a fost anul României Centenare, 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre, susține premierul Viorica Dăncilă într-un mesaj transmis marți, când România preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Dăncilă a mai susținut că acest mandat este un proiect de țară și că este nevoie de unitate, afirmând, din nou, că ea este "un om al dialogului și al consensului".

Viorica DancilaFoto: YouTube

”2018 a fost anul României Centenare, 2019 va fi cel al României europene, promotor al coeziunii între statele membre. Este esențial ca în acest moment simbolic pentru destinul european al țării noastre să dovedim încredere, forță și înțelepciune. Începând de astăzi, vom prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni. România va avea șansa, dar și responsabilitatea, de a demonstra și valorifica potențialul și valențele sale europene, în efortul de întărire a ceea ce reprezintă construcția europeană: o Uniune a cetățenilor, a libertăților, a eforturilor și capacităților noastre conjugate”, spune Viorica Dăncilă într-un mesaj video transmis marți.

Ea a precizat că rolul de Președinție a Consiliului Uniunii Europene presupune gestionarea cu imparțialitate și profesionalism a temelor aflate pe agendă, care au implicații în viața de zi cu zi a a tuturor și vor contribui la evoluția societății europene. Dăncilă a vorbit despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcționarea pieței unice europene și competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene și evoluția inteligenței artificiale, drepturile sociale, agenda de securitate internă, lupta împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migrație.

Dăncilă a mai susținut că președinția Consiliului UE este un proiect de țară și că este nevoie de unitate, afirmând, din nou, că ea este "un om al dialogului și al consensului".

Viorica Dăncilă mai spune că acest mandat este "ocazia să arătam, deopotrivă, bogăția culturală și intelectuală a României, a românilor, și modul în care înțelegem cu toții să trăim și să ne dezvoltăm într-o Uniune Europeană a diversității".

Ea a reamintit că motto-ul președinției României este "coeziunea, o valoare comună europeană": ”Uniunea Europeană poate progresa, în spiritul ideilor fondatoare ale proiectului european, doar menținând coeziunea și depășind decalajele între statele membre, în toate formele lor de manifestare. Acesta este tonul pe care dorim să susținem ritmul intens al lucrărilor Consiliului Uniunii Europene. Ne-am propus ca la predarea mandatului să fim reconfirmați ca o voce puternică, un partener serios, care lasă o bază solidă pentru definirea următorului capitol al construcției europene".

Marți, 1 ianuarie 2019, România preia, de la Austria, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura până pe 30 iunie 2019.