Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu președintele decide asupra selectării miniștrilor și că șeful statului nu poate fi lăsat să își încalce atribuțiile, deoarece se va ajunge în punctul în care președintele va face nominalizarea ca să fie acceptați miniștrii propuși.

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

"Pentru domnul președinte „de îndată” nu înseamnă același lucru ca pentru majoritatea românilor. I-am spus că pentru mine, pentru noi ca țară, este important să avem guvernul complet pentru a prelua președinția Consiliului UE. Nu poți să trimiți refuzul că nu îți place ție", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

"Vedem ce măsuri vom lua. Nu putem lăsa președintele să își încalce atribuțiile. Premierul este respronsabil pentru formarea guvernului, își aduce miniștrii care pot aduce plus valoare. Dacă lăsăm președintele cu ce ministru e de acord, avem surpriza să spună că desemnează el un ministru ca să fie și acceptat", a mai spus prmeierul.

Viorica Dăncilă a anunțat vineri că președintele Iohannis a anunțat-o că nu va da curs numirilor celor două propuneri de la Dezvoltare și Transporturi,chiar dacă CCR a stabilit că există un conflict de natură juridică și trebuie emise decretele de constatare a vacantării celor 2 funcții.

CCR a decis, pe 19 decembrie, cu privire la admiterea conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie că şeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru" şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Astfel, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuia să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Şeful statului i-a respins inițial, după remanierea din noiembrie, pe Ilan Laufer la Dezvoltare şi Lia Olguţa Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dăncilă fiind Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării şi Mircea Drăghici pentru Transporturi.

A doua oară, președintele a anunțat că va lua decizia după 1 decembrie. Totuși, în data de 7 decembrie, președintele amânat din nou luarea unei decizii pe motiv că așteaptă decizia Curții Constituționale.