Fostul ministru PSD pentru Afaceri Europene Victor Negrescu susține că declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sunt regretabile, dar confirmă că România se pregătește pentru o președinție a Consiliului Uniunii Europene lipsită de ambiție din cauza conflictelor politice interne. El spune că pentru a avea o președinție de succes România trebuie să finalizeze cel puțin 80 de dosare europene din cele 200 rămase nefinalizate.

Victor NegrescuFoto: Hotnews

Victor Negrescu, care a demisionat la jumătatea lunii noiembrie din postul de ministru pentru Afaceri Europene, susține că, în ciuda bunei pregătiri tehnice a momentului începute acum aproape doi ani, România se pregătește pentru o președinție lipsită de ambiție din cauza conflictelor politice interne, fapt confirmat de declarațiile recente ale liderilor europeni și de relatările presei internaționale.

Într-un mesaj postat pe Facebook, fostul ministru pentru Afaceri Europene spune că alegerile pentru Parlamentul European, dar mai ales alegerile prezidențiale pun deja în plan secund acest moment istoric pentru România, vorbindu-se prea puțin despre ce își propune concret România privind Președinția Consiliului UE.

El susține că probabil tehnic vor fi rezultate, dar politic România trebuie să demonstreze că este capabilă de finalizeze mai multe dosare europene pentru care s-a angajat deja de mai multe ori.

Pentru a avea o Președinție de succes este nevoie ca România să finalizeze ceea ce decidenții au promis partenerilor europeni, dar și ceea ce decidenții au comunicat public românilor, iar pentru acest lucru trebuie să existe o reală comunicare între Guvernul României, Parlamentul României și Administrația Prezidențială, care din păcate nu mai funcționează, mai susține Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, pentru a avea o președinție de succes România trebuie să finalizeze cel puțin numărul de dosare finalizate de Bulgaria, adică minimum 80 de dosare europene din cele 200 rămase nefinalizate. Printre dosarele cele mai importante se numără propunerile privind viitorul buget european, în mod special politica de coeziune și politica agricolă comună, gestionarea fără sincope a momentului Brexit, propunerea unui plan ambițios pentru viitorul UE, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, apărarea celor patru libertăți europene, printre care libertatea de mișcare și de lucru în alte state europene, fără a ignora accesul la drepturile sociale pus sub semnul întrebării de mai multe state europene.

Negrescu mai spune că România trebuie să vină cu propuneri concrete, cu o declarația ambițioasă privind viitorul UE, iar pentru aceasta este necesar un acord între Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament.

"Pentru a conta la nivel european și pentru ca Președinția la Consiliul UE să fie una de succes este nevoia ca agenda politică națională și ambițiile personale să fie puse în plan secund dar mai ales este nevoie ca România să nu se îndepărteze de parcursul său european. Acest lucru înseamnă că nu putem fi credibili spunând la Bruxelles că suntem pro-europeni iar în țară să criticăm Uniunea Europeană și să punem sub semnul întrebării beneficiile aderării noastre la familia comună europeană", mai afirmă Negrescu.

Concluzia sa este că declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sunt regretabile și confirmă că Președinția României la Consiliul UE necesită implicare politică și responsabilitate pentru ca țara noastră să își recâștige credibilitatea și influența la nivel european. În acest context, Negrescu își arată "disponibilitatea" de a se "implica pe noi baze pentru a scoate România din această situație".

În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează sâmbătă dpa.