Fostul președinte Traian Băsescu critică dur modul în care președintele, premierul și ministrul Apărării au gestionat numirea șefului Statului Major al Armatei. Băsescu a scris vineri, pe Facebook, că cei trei au dus "lupta politică şi ambiţiile personale prea departe" și că Armata ”nu este nici câmp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală”.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

”Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule. Stop joc ! S-a mers prea departe! Armata nu este nici câmp de luptă politică şi nici loc de destrăbălare electorală. În mod egal, preşedintele Iohannis, ministrul Apărării şi premierul , au dus lupta politică şi ambiţiile personale prea departe, jucându-se cu nominalizarea Şefului Statului Major al Armatei”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.

Fostul preșdinte consideră că nu există scuza că preşedintele nu a fost consultat înainte de a i se transmite propunerea de numire a noului Sef al Statului Major.

"Dacă a văzut că acest lucru nu se întâmplă, ştiind că la 31.12.2018 madndatul actualului Sef al Statului Major expiră, preşedintele, în calitate de Comandant al Armatei, trebuia să cheme premierul şi ministrul apărării la consultări în baza art. 86 din Constituţia României care spune, citez, “Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la problem urgent şi de importanţă deosebită”. Era o soluţie de a desemna noul Şef al Statului major fără a târâ armata în jocuri politice minore şi fără a umiligenerali respectaţi .

Din păcate şi unii şi alţii au preferat să-şi facă jocul în interes electoral personal pe seama nominalizării Şefului Statului Major al Apărării, umilind pur şi simplu armata.

Propunerea făcută de ministrul apărării şi avizată de premier a fost pentru nominalizarea unu general care este reprezentant al Armatei Române la NATO. Să ne imaginăm cum va fi privit de acum înainte la NATO, acest general care nu se bucură de încrederea Preşedintelui României ?

Prelungire mandatului Şefului Statului Major al Apărării s-a făcut fără propunerea ministrului apărării şi avizul premierului şi fără a fi o situaţie excepţională care să reclame acest lucru. Să ne imaginăm cum priveşte Armata o prelungire a mandatului Şefului Statului Major, pusă sub semnul întrebării din punct de vedere al legalităţii.

Vai de capul vostru de politicieni, mărunţi şi fără scrupule.

PS - Mă întreb cine va sesiza CCR legat de numirea Sefului Statului Major", scrie fostul președinte pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.

Premierul Viorica Dăncilă susține că decretul pentru prelungirea mandatului șefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.