Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, arată că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea, după ce Iohannis a prelungit mandatul șefului SMG Nicolae Ciucă, iar CCR va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constituțională, mai ales că este „bătucită” cărarea.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

„Legislația românească toată e așa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu știi cine trebuie să-l numească, cine să-l propună. Trebuia să urmeze aceeași procedură și la prelungire ca și la numire, dar dacă nu se înțeleg și dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe președinte, clar că președintele poate și el să facă, pentru că până la urmă, ca și la procurori, președintele are decizia, el îi numește. Ceilalți îi propun. Același lucru se întâmplă și la prelungire, dar nu cel care propune hotărăște. Acum văd că asta se dorește în toate domeniile - cel care propune să hotărască. Nu se poate - ne-am jucat de-a justiția și am făcut praf justiția. Acum ne jucăm de-a Armata și facem praf Armata. Păi nu se poate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul președinte CCR, Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, premierul Dăncilă poate sesiza Curtea Constituțională, iar soluția va reflecta un conflict juridic deoarece „cărarea este bătucită”.

„Nu este de joacă aici. Totuși, țara asta trebuie apărată și când pui un șef de Stat Major trebuie să ai în vedere și opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituțional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obișnuit așa - cărarea este bătucită. Te duci la Curte - Curtea numește prim-miniștri, Curtea numește procurori generali, Curtea numește acum și șeful Marelui Stat Major... Nu e în regulă, nu poți să conduci o țară cu justiția. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat - fiecare să-și vadă de atribuțiile lui”, a mai spus fostul președinte CCR.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului șefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.

”În privința CSAT, potrivit prevederilor legii 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât și eventuala prelungire a mandatului se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în ședința de astăzi (vineri-n.r.) nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Așadar, decretul anunțat de președinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai spus că decizia președintelui Iohannis de prelungire a mandatului de șef al SMG al generalului Nicolae Ciucă apăruse deja în spațiul public.

”Aș vrea să fie foarte clar - nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT”, a adăugat Dăncilă