Președintele PMP Eugen Tomac a afirmat, după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind măsurile fiscale, că PSD a dat o lovitură teribilă mediului de afaceri și a declarat răzbboi deschis tuturor celor care vor să dezvolte cinstit o afacere în România.

Eugen TomacFoto: Hotnews

"Comuniștii și economia din capul lor. PSD a dat azi o lovitură teribilă mediului de afaceri și declară război deschis tuturor celor care vor să dezvolte o afacere cinstită în România. În primul rând, și-au asumat deschis un parteneriat privilegiat cu Gazprom, o instituție mai eficientă în zilele noastre decât Armata Roșie. Sub pretextul că vor să protejeze consumatorul român, guvernul interzice orice investiție care poate aduce independența totală la gaze și mai mulți bani la buget. Rusia este singura care se va bucura", a scris Eugen Tomac, vineri, pe Facebook, conform Mediafax.

Liderul PMP a adăugat că după ce au alocat cel mai mic buget din toate timpurile la educație, acum GUvernul anunță că vor duce banii către unele companii pentru construirea a 1.000 de grădiniție cu profil sportiv.

"După ce că au alocat cel mai mic buget din toate timpurile pentru educație, sub 3%, acum anunță că vor duce bani către unele companii care vor construi 1.000 de grădințe cu profil sportiv - subvenție de 500.000 mii euro, asta în condițiile în care avem peste 8.000 de școli fără autorizație ISU, care au grupul sanitar în curte", a completat Tomac.

Acesta a mai spus că lista măsurilor demogogice ale PSD va continua.

"Lista măsurilor demagogice va continua. Acești oameni vor distruge tot ce mai funcționează în țara noastră. Nu au adus bugetul de stat în Parlament pentru că nu mai sunt bani, o măsura sănătoasă era să taie toate pensiile speciale. Acolo se risipesc miliarde de euro, din acei bani se pot construi autostrăzi, școli, grădințe", a conchis președintele PMP. Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de urgență privind măsurile fiscale.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, la începutul ședinței de vineri a Guvernului, câteva dintre măsurile incluse în ordonanța de urgență.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a crește bunăstarea românilor, nivelul investițiilor, și de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar și în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în ordonanța de urgență care va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi se referă la următoarele aspecte:

- Primul aspect constă în demararea unui program privind construcția a 1.000 de grădinițe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției.

- O altă măsură cuprinsă în această OUG se referă la plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetățeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie și încercăm, prin această ordonanță, să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României.

- O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel mi nim de un milliard de euro privind vânzarea licențelor 5G ținând cont de experiența altor state din UE și totodată stabilirea unui nivel minim de două miliarde de euro privind prelungirea licențelor 3G.

- Tot în această ordonanță am propus înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare de interes national pentru care vom aloca suma de 310 milioane de lei în anul 2019.

- Introducerea unui mecanism ce are în vecdere protejarea populației și a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unul nivel al ROBOR ului mai mare de 2% este o altă măsură.

- O altă măsură se referă la înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum sănătate educație, dezvoltare locală și infrastructură.

- O altă prevedere cuprinsă în OUG se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctual de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.

- Un alt punct prevede devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022 la 1 septembrie 2020, așa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învățământ.

- Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei și în anul 2019 tuturor angajaților din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv pentru populație dar și pentru operatorii care au investit în turism.

- Un alt punct se referă la creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019.

- Reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul constucțiilor astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depășească echivalentul de 500 de euro.

- Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

- Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2.5 la 1%.

- Alt punct prevede creterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei. Următorul punct din această OUG presupune obligarea administrațiilor publcie locale de raportare online a execuției bugetare începând cu 1 ianuarie 2019", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.