​USR solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvern, ce prevede, printre altele, plafonarea prețului la gaze pentru următorii trei ani și impozitarea activelor băncilor, dacă ROBOR este mai mare de 2%.

Dan Barna si Viorica DancilaFoto: gov.ro

„Uniunea Salvați România solicită Avocatului Poporului să conteste de urgență ordonanța lăcomiei PSD la Curtea Constituțională pentru a proteja viitorul românilor care riscă să rămână pe drumuri din cauza concedierilor și a ratelor la bănci care vor exploda din cauza inconștienței PSD-ALDE. USR avertizează că ordonanța lăcomiei, adoptată de Guvernul PSD-ALDE, va declanșa o criza uriașă care va săraci toți oamenii din România - nu doar pe cei din privat, ci și pe bugetari. Guvernul PSD-ALDE este în incapacitate de plată, deja nu mai sunt bani pentru pensii și salarii, iar Teorodovici și Dăncilă trebuie să stoarcă și mai mulți bani de la români, pentru a putea acoperi cheltuielile iresponsabile de anul viitor”, au transmis reprezentanții USR într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Aceștia susțin că ordonanța de urgență privind măsurile fiscale va arunca România în recesiune.

„Ordonanța guvernului, în loc să ajute în reglarea anumitor disfuncții în piața financiară (de exemplu gradul prea mic de creditare către IMM-uri), va crea efecte în lanț care ne vor arunca în recesiune și tăieri budgetare uriașe anul viitor. Un prim efect va fi creșterea prețului la energie și telecomunicații, crescând inflația și sărăcind populația. Pe cale de consecință consumul și investițiile vor scădea drastic, cauzând o reducere a economiei și o adâncire a găurii budgetare. În aceasta situație, cel mai probabil sistemul financiar nu va mai putea finanța deficitele și guvernul va fi forțat sa apeleze la Fondul Monetar Internațional - pentru că nu va mai avea bani pentru plata salariilor și pensiilor”, potrivit sursei citate.

Președintele USR, Dan Barna, a afirmat că premierul „minte când susține că Ordonanța va îmbunătăți nivelul de trai”.

„Viorica Dăncilă minte cu cinism românii atunci când susține că acest OUG va îmbunătăți nivelul de trai din țara noastră și va atrage investitorii. În condițiile actuale de impredictibilitate și taxare, investitorii vor ocoli România, orice companie serioasă nu poate rezista într-o țară în care de pe o zi pe alta se modifică zeci de legi în domeniul fiscal prin ordonanță de urgență și derogare de la Codul Fiscal”, a transmis Dan Barna, conform sursei menționate.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de Guvern de vineri, că Executivul va adopta OUG privind măsurile fiscale.

Președintele Klaus Iohannis nu participă la ședința de vineri, cu toate că a anunțat că va fi prezent la toate reuniunile Guvernului. Șeful statului a participat la ședința de joi a Executivului.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a crește bunăstarea românilor, nivelul investițiilor, și de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar și în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în ordonanța de urgență care va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi se referă la următoarele aspecte:

- Primul aspect constă în demararea unui program privind construcția a 1.000 de grădinițe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției.

- O altă măsură cuprinsă în această OUG se referă la plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetățeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie și încercăm, prin această ordonanță, să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României.

- O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel mi nim de un milliard de euro privind vânzarea licențelor 5G ținând cont de experiența altor state din UE și totodată stabilirea unui nivel minim de două miliarde de euro privind prelungirea licențelor 3G.

- Tot în această ordonanță am propus înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare de interes national pentru care vom aloca suma de 310 milioane de lei în anul 2019.

- Introducerea unui mecanism ce are în vecdere protejarea populației și a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unul nivel al ROBOR ului mai mare de 2% este o altă măsură.

- O altă măsură se referă la înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum sănătate educație, dezvoltare locală și infrastructură.

- O altă prevedere cuprinsă în OUG se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctual de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.

- Un alt punct prevede devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022 la 1 septembrie 2020, așa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învățământ.

- Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei și în anul 2019 tuturor angajaților din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv pentru populație dar și pentru operatorii care au investit în turism.

- Un alt punct se referă la creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019.

- Reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul constucțiilor astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depășească echivalentul de 500 de euro.

- Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

- Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2.5 la 1%.

- Alt punct prevede creterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei. Următorul punct din această OUG presupune obligarea administrațiilor publcie locale de raportare online a execuției bugetare începând cu 1 ianuarie 2019", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.