​Senatorul PNL Alina Gorghiu i-a transmis președintelui o scrisoare deschisă în care îi solicită să trimită parlamentului, pentru reexaminare, o lege adoptată miercuri care modifică o prevedere privind reprezentarea echilibrată de gen pe listele electorale ale partidelor politice, la alegerile europarlamentare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit vicepreședintelui Senatului, modificarea adusă în Camera Deputaților reprezintă un "regres evident".

"Una dintre problemele asupra căreia societatea românească era îndreptățită să aștepte ca modificările aduse legii să marcheze elemente de progres era cea a reprezentării echilibrate de gen pe listele electorale ale partidelor politice. În cursul dezbaterii din Senat a fost posibil să se ajungă la o soluție în măsura în care a fost adoptată o formă prin care vechea prevedere care stabilea că listele electorale vor fi întocmite <> a fost înlocuită cu aceea că listele <>

Din păcate,în cursul dezbaterii în Camera Deputaților opinia majoritară a fost radical diferită față de cea a Senatului astfel încât a fost adoptat amendamentul de a se renunța nu doar la forma adoptată de Senat dar chiar și la forma inițială a articolului respectiv. Proiectul de lege a primit votul final în Camera Deputaților deși prin aceste modificări se prefigurează un regres evident în acest domeniu," arată Gorghiu, în scrisoarea deschisă.

Fostul președinte PNL îi solicită lui Iohannis să ia în calcul o cerere de reexaminare a legii, pentru o a se putea ajunge la o mai bună participare a femeilor în politică.

"Angajamentul dumneavoastră în sensul unei legislații progresiste în toate domeniile este unul cunoscut de mult timp. De aceea vă adresez rugămintea de a aprecia asupra oportunității de formulare a unei Cereri de reexaminare asupra proiectului de lege amintit,pentru a da astfel șansa unei noi dezbateri în urma căreia să se ajungă la o soluție legislativă prin care să creeze premise mai bune pentru participarea femeilor la viața publicăm" susține Gorghiu.