Parlamentarii UDMR vor fi prezenți în plen la moțiunea de cenzură a opoziției împotriva Guvernului Dăncilă, dar nu vor vota, a anunțat miercuri după-amiază liderul UDMR, Kelemen Hunor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul UDMR a anunțat această decizie la finalul unei ședințe a grupului parlamentar al Uniunii.

Kelemen a spus că și UDMR are critici la adresa Guvernului, pe care le va exprima, dar că parlamentarii Uniunii nu vor vota la moțiunea de cenzură, deși vor fi prezenți în sală.

"Decizia e să fim prezenți și să nu votăm. Asta a fost decizia grupului, luată cu largă majoritate. Deci colegii vor fi în sală și vor spune punctul de vedere despre guvern și despre situația din țară, dar nu vor vota", a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat despre negocierile cu opoziția privind votarea acestei moțiuni de cenzură, liderul UDMR a spus că nu a fost vorba despre negocieri, pentru că acestea nu se fac în Parlament și nu în astfel de situații, ci despre discuții cu toate forțele politice.

"E firesc să stau de vorbă cu PSD-ALDE, PNL și chiar cu PMP. În Parlament, în viață, în general discuțiile nu dăunează grav sănătății. Deci am discutat și am spus că vom discuta în continuare", a adăugat președintele UDMR.

UDMR are 30 de senatori și deputați.

Liderul UDMR susținea zilele trecute că, matematic, parlamentarii Uniunii nu pot schimba situația. "Nu avem cum, nici noi, nici cu noi, nici fără noi. Distanța în voturi, până la 233, este foarte mare iar, pe de altă parte, nu există o ofertă de guvernare, de echipă guvernamentală, iar dacă vrei să convingi oamenii, trebuie să vii cu o ofertă", declara Kelemen.

Moțiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României” va fi dezbătută și votată joi în plenul Parlamentului.

Moțiunea de cezură pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost depusă vineri în Parlament și este semnată de 163 de parlamentari din opoziție. Este vorba de 68 deputați și 25 senatori liberali, 27 de deputați și 12 senatori USR, 12 deputați PMP, șase parlamentari neafiliați și 13 parlamentari Pro România.

Matematica parlamentară

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este nevoie de un total de 233 voturi. PNL, USR și PMP au în total 150 de parlamentari, astfel că ar mai avea nevoie de 83 voturi de la celelalte partide. Partidul lui Victor Ponta are 16 deputați și este posibil să mai primească 3 de la PSD, potrivit unor surse politice, UDMR - 30, minoritățile - 17. Mai sunt și alți 6 parlamentari neafiliați (fără deputații Pro România). Chiar dacă ar vota cu toții, adică 69 de deputați, tot ar mai fi nevoie de 14 voturi din zona PSD-ALDE.

Textul moțiunii de cenzură

Fragmente din moțiunea de cenzură:

"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziției, ci o urgență națională!

Grupul infracțional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând.

Afirmăm cu putere și cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naționale ca țara să rămână pe mâna acestui grup infracțional organizat, care distruge statul de drept și dinamitează stabilitatea politică și economică a României, într-un moment de instabilitate internațională.

Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veți face azi, doamnelor și domnilor din PSD, ALDE și UDMR, este între Liviu Dragnea și România.

Cel mai mare protest din istoria acestei țări nu este în stradă. E unul tăcut și permanent. Sunt cei 4 milioane de români nevoiți să plece.

La trei ani de la Colectiv, după mari promisiuni electorale, avem doar 11 paturi pentru arși și niciunul dintre acestea nu este conform standardelor europene moderne. Avem promisiuni electorale pentru alte șase centre de arși în țară, care au și cadrul legal și banii de la Banca Mondială pentru a fi construite. Azi avem două clădiri finalizate la Iași și la Timișoara, dar complet nefuncționale, din cauza achizițiilor întârziate. Celelalte patru există doar pe hârtie.

În ceea ce priveşte justiţia, ştiţi bine că noi am susţinut şi vom susţine o justiţie independentă şi o luptă anticorupţie puternică. Hoţii cu hoţii, iar oamenii cinstiţi cu oamenii cinstiţi. Din păcate, cu PSD la guvernare nu vom avea niciodată MCV-ul ridicat, iar şansa noastră de a intra în Schengen va fi mereu compromisă."

Sesiunea parlamentară se va încheia, cel mai probabil, pe 21 decembrie.

Depunerea moțiunii are loc în contextul în care coaliția PSD-ALDE și-a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, lipsindu-le 2 voturi pentru a nu depinde de alte partide. La Senat situația este ceva mai favorabilă, unde PSD are singur majoritatea necesară de 69 de senatori.