O serie de firme practică un sistem de transfer al profiturilor către companiile-mamă iar în România raportează „an de an” profituri mici, a acuzat miercuri liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, comentând noile taxe anunțate în urmă cu o zi de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cu toate că raportează an de an profituri mici rămân în continuare aici. Se practică acest sistem de transfer al profiturilor prin politica de preț de transfer cu companiile mamă, iar profiturile sunt consolidate la nivelul firmei mamă”, a spus Tăriceanu, răspunzând la întrebările presei.

Acesta a susținut că aceste companii „aici raportează profituri nesemnificative doar pentru a da impresia că activitatea e la un minim de rezistență” iar „lucrul acesta nu poate să continue așa”.

În timp ce unele companii plătesc impozitul la nivelul real, „alte firme ocolesc acest lucru abil prin tot felul de mecanisme pentru a plăti impozite mici în România”, a continuat șeful ALDE.

Acesta nu crede că noile taxe nu vor afecta explorarea gazelor din Marea Neagră: „Nu are legătură explorarea gazelor din Marea Neagră cu plafonarea prețurilor pentru zăcăminte onshore”.