Camera Deputaților a votat miercuri ca răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea funcțiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depășit termenului general de prescripție de 3 ani. Modificarea a fost adoptată la un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu declarat neconstituțional pentru că nu respecta tehnica legislativă.

Catalin Radulescu, deputat PSDFoto: Agerpres

Președintele comisiei juridice, Nicușor Halici (PSD), a declarat marți că modificările operate la lege oferă instanțelor posibilitatea să tină cont de termenul de prescripție, care era prevăzut și inainte în Codul Civil.

"Efectul este în primul rând ca instanțele să aibă posibilitatea să tină cont de termenul de prescripție, care era prevăzut și înainte în Codul Civil. Vorbim de termenul de trei ani. Codul Civil îl are reglementat. Foarte multe dintre instanțe în sentințele date nu au ținut cont de el. CCR a spus că termenul este în regulă, că trebuie avut în vedere un termen, numai că nu fapta se prescrie, ci răspunderea. De fapt, asta a fost și argumentația CCR. Este constituțională susținerea doar că nu fapta se prescrie, ci răspunderea", a declarat Halici, potrivit Mediafax.

Halici a adăugat că conflictul de interese identificat în termenul de trei ani poate fi suspendat.

"Răspunderea în momentul în care este constatat conflictul de interese și în termen de trei ani nu există nici o altă acțiune împotriva acesteia se prescrie de la momentul exercitării sau existenței conflictului de interese dacă nu este identificat. Dacă este identificat conflictul de interese înauntrul termenului de trei ani atunci acest termen conform normelor de procedură civilă este suspensiv, adică se suspendă și instituțiile intră în etapele de identificare a conflictului de interese și sancționarea ulterioară a lui", a completat președintele Comisiei juridice.

Ce prevede amendamentul:

"Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice este înlătură, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de trei ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art 2517 din legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare".

Inițial, articolul din lege declarat neconstituțional prevedea astfel:

"Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare".

Proiectul va merge acum la Senat, camera decizională.