Camera Deputaților a adoptat miercuri Legea pensiilor cu 193 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 14 abțineri. Alături de PSD-ALDE a votat și UDMR după ce deputații au admis, în plenul de marți un amendament al Uniunii inițial respins de Comisia de muncă. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Camera DeputatilorFoto: AGERPRES

Alături de PSD-ALDE a votat și UDMR, care săptămâna trecută a refuzat să susțină proiectul. Fără voturile UDMR, PSD și ALDE nu au majoritate în Camera Deputaților și nu pot adopta legile organice. În urma negocierilor dintre Putere și liderii Uniunii, reprezentanții maghiarilor în Parlament au obținut ce și-au dorit.

Amendamentul UDMR care a fost respins de parlamentari PSD în Comisia de Muncă și care prevedea ca și persoanele cu grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare să beneficieze de pensie a fost acceptat și adoptat în plen la votul pe articole.

Deputații au adoptat marți pe articole legea pensiilor iar amendamentul UDMR a fost admis de plen, cu 215 voturi "pentru", și prevede că: "Pensionarul este persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare".

De asemenea, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, la dezbateri generale că punctul de pensie se dublează în mandatul actualei coaliţii de guvernare, iar în 2020 va fi de 1.775 de lei.

"Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit în acelaşi timp şi eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi sau pensii diferite între persoane de acelaşi gen care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate astea aveau pensii diferite pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp, aş vrea să subliniez un lucru şi anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, aşa cum se întâmpla până acum, pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. Vreau să subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021, aşa cum s-a tot repetat în spaţiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei", a declarat Vasilescu.

Săptămâna trecută Comisia de muncă a adoptat raportul pe legea pensiilor după o ședință de peste șapte ore. Printre modificările prevăzute se există și prevederea care se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie.

"Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Proiectul de lege urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.