Prezenta in Parlament a presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, a starnit un viu interes in randul deputatilor si senatorilor, acestia prezentandu-se in formatie completa (de altfel rar intalnita) la discursul liderului francez. Printre remarcatii serii - presedintele PSD, Mircea Geoana, si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, au dat din coate pentru a ajunge in prezenta lui Sarkozy ca sa-si prezinte omagiile.

Vizita presedintelui Sarkozy a starnit discutii si glume intre parlamentarii romani. Chiar in prima sedinta a Camerei Deputatilor, cand s-a validat componenta Biroului Permanent, deputatii au remarcat prezenta unui podium amenajat special la tribuna Parlamentului pentru ca Sarkozy sa para mai inalt. Acest fapt a declansat o serie de remarci din partea deputatilor .

Primul care a remarcat “mica schimbare” a fost Viorel Hrebenciuc, care a propus pastrarea podiumului “ca sa fim la inaltime”. La microfon a urmat Crin Antonescu, care a declarat ca inovatia il “cam indeparteaza de la microfon”. Aceeasi nemultumire a afisat-o si deputatul PD-L, Cristian Radulescu, spre deosebire de deputatul PRM Mircea Purceld, care a uitat de ce a cerut cuvantul si s-a declarat incantat de podiumul amplasat.

In jurul orei 16.30, toti parlamentarii, cu mic cu mare, au asteptat fie cuminti in plen, fie pe culoare aparitia presedintelui Nicolas Sarkozy. Insotit de premierul Calin Popescu Tariceanu si de ofiterii de securitate, Sarkozy a intrat direct in plenul Camerei. A urmat discursul presedintelui francez, care a fost urmarit foarte atent de catre toti senatorii si deputatii. Demnitarii romani s-au dovedit adevarati francofili, putini dintre ei folosind castile in care se traducea in romana discursul.

Conducerea Parlamentului nu s-a dezis nici de aceasta data si a mobilizat functionarii Camerei, lojile fiind pline ochi. Prezenti la eveniment au fost si Theodor Stolojan, care a ascultat discursul de la loja oficiala, precum si fostul presedinte Emil Constantinescu, care a stat izolat, in compania secretarelor. In schimb, marele absent a fost senatorul Ion Iliescu.

Dupa ce si-a terminat discursul, presedintele Sarkozy a salutat prezidiul, a dat mana cu membrii Cabinetului Tariceanu si, insotit de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a indreptat catre iesirea din plen.

Ca sa nu rateze o asa ocazie, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a dat “cu eleganta” din coate pana in apropierea presedintelui francez ca sa-si prezinte omagiile. Vadim a incercat sa-i ofere acestuia o carte, dar in inghesuiala creata nu si-a putut duce la indeplinire gestul.

Liderul PSD, Mircea Geoana, nu a fost asa indraznet si a ratat ocazia sa dea mana cu presedintele francez. Totusi, Geoana nu s-a lasat pagubas si a luat-o la fuga pe culoare printre SPP-isti si membrii delagatiei ca sa-l ajunga din urma pe seful statutului. Efortul fizic al liderului PSD nu a fost insa rasplatit, iar Sarkozy a plecat fara sa-l cunoasca pe Geoana.