Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că, dacă ne uităm în urmă, la ce s-a mai întâmplat cu guvernele pesediste, "nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere".

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Iohannis a spus că în final toată lumea o să înțeleagă că este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îi fie trimisă de fiecare dată când se pregătește o ședință de Guvern, fiindcă numai el am căderea să aprecieze dacă acte care sunt prevăzute acolo cad în zona care este explicit descrisă de articolul 87 din Constituție, care reglementează participarea șefului statului la ședințele Executivului.

"Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea!", a declarat Iohannis.

El a spus că ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanță în România a fost aproape o revoluție, deci este o problemă majoră de ordine publică, iar Viorica Dăncilă nu îl poate împiedica să participe la ședințele de Guvern.

"Or, nu poate doamna prim-ministru sau cineva din guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia și grațierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică. Asta nu este incitare, ce vă spun acum. Asta este o concluzie din ceea ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda ocultă a Guvernului Grindeanu de la momentul respectiv", a declarat Iohannis.

El a mai spus că va merge la ședințele de guvern fiindcă Președinția Consiliului Uniunii Europene nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou și abia începe, iar probleme vor fi tot timpul de rezolvat și de discutat.

"(...) Cred că în final o să înțeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România și evitarea unor erori grave care ar induce o situație total nedorită și o criză politică fără precedent", a fost concluzia președintelui.

Participarea șefului statului la ședințele de Guvern este reglementată de articolul 87 din Constituție: "(1) Președintele României poate lua parte la sedințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea prim-ministrului, în alte situații. (2) Președintele României prezidează ședintele Guvernului la care participă".

Ar fi pentru a doua oară când președintele ar merge la o ședință de Guvern. Premiera a fost în 18 ianuarie 2017, când Klaus Iohannis a fost la ședința Cabinetului Grindeanu, pe fondul informațiilor privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

După anunțul președintelui că va participa la ședințele Executivului, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis lui Iohannis o scrisoare prin care îi spune că îl va invita la ședința de Guvern, dacă va considera necesară participarea sa.

CITEȘTE ȘI: Viorica Dăncilă îl sfidează pe Klaus Iohannis: Vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră