Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că, atunci când participă la ședințele de Guvern, președintele nu le conduce, ci doar are posibilitatea să spună "îi dau cuvântul și domnului cutare, și domnului cutare".

TariceanuFoto: Digi24.ro

"Când președintele participă la ședințele de guvern, el nu conduce Guvernul sau ședințele. El le prezidează, ceea ce e cu totul altceva. Conducerea Guvernului este asigurată numai și numai de prim-ministru, chiar când președintele este prezent. Faptul că prezidează ședința nu înseamnă că el conduce. Prim-ministrul este cel care, împreună cu membrii guvernului, ia hotărâri. Nu președintele. Președintele nu se poate substitui primului ministru. A prezida înseamnă altceva. E funcția care îți dă posibilitatea să spui <îi dau cuvântul și domnului cutare și domnului cutare>, dar în ceea ce înseamnă exercitarea funcției de a conduce guvernul, ea rămâne atributul premirului, chiar în prezenta președintelui”, a declarat pentru Mediafax Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia sa, se face o confuzie legat de cine conduce, în prezența președintelui, ședințele de guvern.

”Lumea crede că dacă președintele vine la o ședință, sigur unde se discută numai anumite subiecte - politică externă, securitate, ordine publică, el conduce ședința. Nu, el nu conduce nici atunci ședința”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Viena, că a constatat din partea premierului Viorica Dăncilă o "dorință de colaborare", astfel încât va participa la ședințele de guvern.

Luni, președintele Klaus Iohannis i-a scris premierului Viorica Dăncilă, cerându-i să îi comunice agenda fiecărei ședințe de Guvern. Solicitarea șefului statului este una fără precedent, în contextul în care Cabinetul Dăncilă ar pregăti două Ordonanțe de Urgență - una pe tema Codurilor penale și o alta privind aministia și grațierea, ultima fiind cerută de Liviu Dragnea inclusiv duminică, la ședința Consiliului Național al partidului.

Participarea șefului statului la ședințele de Guvern este reglementată de articolul 87 din Constituție: "(1) Președintele României poate lua parte la sedințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea prim-ministrului, în alte situații. (2) Președintele României prezidează ședintele Guvernului la care participă".

Ar fi pentru a doua oară când președintele ar merge la o ședință de Guvern. Premiera a fost în 18 ianuarie 2017, când Klaus Iohannis a fost la ședința Cabinetului Grindeanu, pe fondul informațiilor privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte de corupție.

"Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni", a afirmat preşedintele în ședința de atunci a Guvernului.