Proiectul PSD prin care intervenția fără autorizație asupra monumentelor istorice și continuarea lucrărilor după interzicerea lor nu mai sunt infracțiuni, la vot final miercuri

de Iulia Roșca     HotNews.ro
Marţi, 18 decembrie 2018, 15:13 Actualitate | Politic


cladire istorica demolata
Foto: HotNews.ro
Comisia juridică din Camera Deputaților a adoptat marți un raport de admitere pentru proiectul PSD prin care se elimină din Legea construcțiilor prevederea potrivit căreia realizarea de lucrări de construcții sau consolidare fără autorizație asupra monumentelor istorice este infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, ci doar contravenție. Proiectul va intra la vot final miercuri, în ultima ședință de plen a acestei sesiuni. În plus, constructorii care continuă lucrările după ce Inspectoratul de stat în construcţii le interzice acest lucru nu vor mai comite infracţiune şi vor fi sancţionaţi doar contravențional.

"Aceste modificări sunt așteptate și de mulți funcționari din primării și chiar de către primari care au încălcat legea cu bună știință. Unul dintre aceștia este chiar primarul sectorului 3, Robert Negoiță care, potrivit deciziei Tribunalului București, a demolat ilegat fosta Școală 80 și a construit tot ilegal actualul sediu al Primăriei Sectorului 3. După adoptarea de către Parlament a acestor modificări, Robert Negoiță plătește câteva mii de lei amendă contravențională și scapă, iar distrugerea monumentelor continuă," afirmase Nicușor Dan la finalul lunii noiembrie.

În expunerea de motive, semnată de deputații Florin Iordache și Ion Călin, se face referire la "decongestionarea instanțelor", având în vedere că aceste fapte ajung oricum să fie sancționate doar cu amendă "în proporție de 99%", dar și la cazurile de cetățeni care au vrut să își asfalteze un drum și li s-a întocmit dosar penal.

Ce prevede proiectul de modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și cum sunt motivate cele două modificări:

* La articolul 24, litera a) se abrogă.

"Prin abrogarea lit.a) a art.24, săvârșirea respectivelor fapte nu mai este sancționată deoarece faptele de executare sau desființare, totală ori parțială, fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor autorizației și a proiectului tehnic a lucrărilor prevăzute la art.3 alin.(1) lit.b), c), e) și g) sunt exceptate de la faptele care constituie contravenții. Intervenția legislativă are ca efect eliminarea oricărei forme de răspundere pentru executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art.3 alin.(1) lit.b), c), e) și g), faptele urmând a nu mai fi sancționate nici măcar contravențional."

* La articolul 26 alineatul (1), literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

”a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3 de către investitor şi executant;

b) executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3, precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (15), de către investitor şi executant;"

"Prin modificările aduse dispozițiilor art.26 alin.(1) lit.a) și b) din actul normativ de bază, se propune ca respectivele fapte să constituie contravenții."

Ce prevede art. 24 lit. a) care se abrogă:

"Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), c), e) și g), cu excepțiile prevăzute de lege;"

Ce prevede Articolul 3 la care se face referire:

"(1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru:

b) lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege - monumente, ansambluri, situri - inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil - teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate;

c) lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, branșamente și racorduri la rețele de utilități, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;

e) lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice;

g) organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;"

Potrivit art. 26 în vigoar, contravențiile prevăzute la alin. (1), săvârșite de persoanele fizice sau juridice, se sancționează cu amendă după cum urmează:

– de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. a);
– de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevăzute la lit. f);
– de 10.000 lei, cele prevăzute la lit. c);
– de la 50.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. b), d), e) și e^1);
– de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevăzute la lit. h), h^1) și i);
– de la 1.000 lei la 5.000 lei, cele prevăzute la lit. j) și k);
– de 2.000 lei, cele prevăzute la lit. l) și n);
– de 1.000 lei, cele prevăzute la lit. g)."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2922 vizualizari

 • +22 (22 voturi)    
  ce distrugere morala (Marţi, 18 decembrie 2018, 15:19)

  cristi_an [utilizator]

  pot face nemernicii astia...
  faradelegea devine lege. Cand repeti o minciuna de o mie de ori, minciuna devine adevar.
 • +22 (22 voturi)    
  Preocuparile PSD pe luna asta (Marţi, 18 decembrie 2018, 15:42)

  Frank777 [utilizator]

  Sa se distruga monumentele istorice
  Sa se elibereze hotii
  Sa se amnistieze si hotii care inca nu au furat
  Sa se elimine conflictul de interese
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Marţi, 18 decembrie 2018, 17:28)

   gradrian [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   si doar pe luna asta ... sa ne gandim ce vor mai face urmatoarele luni
  • +2 (2 voturi)    
   AI uitat ceva (Marţi, 18 decembrie 2018, 22:08)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   - Sa isi bata joc de centenar
   - Sa isi faca nevoile pe cei care s-au jertfit acum apraope 30 de ani pentru libertatea noastra
   - Sa isi bata joc de aliatii si partenerii nostri
   - Sa amaneteze tara
   - Sa distruga unirea tarii prin blatul cu UDMR


   As zice ceva si de Ekateryna Ambramburovicy dar deja nu mai am ce... s-a spus deja tot.
  • +1 (1 vot)    
   . (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:31)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Mai adaug si eu:
   - reducerea pedepselor pentru defrisari
   - sabotarea infrastructurii
   - uciderea animalelor salbatice in partide de vanatoare cu daddy
   - trecerea pe persoana fizica a insulelor de pe Dunare
   - uciderea porcilor
 • +15 (15 voturi)    
  O alta marsavie marca PSD (Marţi, 18 decembrie 2018, 15:51)

  Cuca [utilizator]

  Nici nu ma asteptam la altceva de la ei.
 • +3 (3 voturi)    
  Psdistii astia sunt precum hoardele migratoare.... (Marţi, 18 decembrie 2018, 17:00)

  Plagarus [utilizator]

  ....din evul mediu.
 • +3 (3 voturi)    
  Care este logica (Marţi, 18 decembrie 2018, 18:28)

  florinos [utilizator]

  Care este logica și mai ales graba acestei legi ?
 • +3 (3 voturi)    
  Nu ne trebuie istorie (Marţi, 18 decembrie 2018, 20:07)

  Victtor [utilizator]

  Ce sa faca ei cu niste cladiri vechi, istorice ? Ei sunt tineri si vor cladiri moderne, sclipitoare si inalte.
  Nu nu au invatat istorie, nu o suporta si pot sa o distrugem fara regrete.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:32)

   vidra [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   daca ii zici unui pesedist de art nouveau o sa creada ca e un manelist nou
 • +1 (1 vot)    
  Din pacate! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:54)

  Cetateanu [utilizator]

  Din pacate ei sunt cei mai ticalosi dintre ticalosi! Ce ceilalti incearca mai pe dedesupt kkotii PSD, ca orice jigodii arogante si cu "reprezentare" o dau pe fata. Gasiti reprezentanti ai acestui curent de canal, in toate partidele. Altfel cum credeti ca orasele, si mai ales Bucurestiul, ar arata asa cum e azi? Un exemplu, autodeclarat, Guse capuse omul vechii/noi securitati,si al KGB. Unul din planurile lui este acela de a desfiinta Gara de Nord. Evident este doar varful icebergului; in spate se gaseste mafia arhitecti- urbanisti - dezvoltatori., tripleta care au distrus orasul. In ziua de azi daca vrei sa pui un termopan legal, iti trebuie 100 de avize si la negru risti puscaria (ex. cei din Cotroceni care s-au pus rau cu primaria careia i-a blocat planurile de distrugere a parcului Ramniceanu). Deci istoria e mai usor de distrus. Dragnenii "rrrromani" analfabeti pana-n .. n-au nevoie de istorie. Istoria sunt ei . NU?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by